Vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, a primit, cu puţin timp în urmă, decizia finală a Instanţei Supreme de colaborator cu Securitatea.
Anterior, Voiculescu anunţase că, dacă decizia CNSAS din 2006 va fi reconfirmată de Înalta Curte, va ataca sentinţa la CEDO.
"Dacă Înalta Curte rezistă presiunilor, va da un verdict corect. Dacă presiunea puterii politice va învinge, voi continua imediat procesul la CEDO şi mă voi asigura că toţi cei care au greşit în acest dosar vor plăti. În ambele cazuri, voi câştiga. Din fericire, există şi instanţe invulnerabile la presiune şi şantaj. Mai devreme sau mai târziu, la Bucureşti sau la Strasbourg, se vor pronunţa şi aceste instanţe. De altfel, după ce voi avea acea decizie, sunt decis să recuperez imensul prejudiciu moral care mi s-a cauzat în aceşti ani", scria Voiculescu, cu câteva zile în urmă, pe blogul personal.
Potrivit CNSAS, Voiculescu a fost recrutat de Securitate "contrar susţinerilor sale", în anul 1970. Numele său conspirativ era atunci "Mircea" şi se folosea de poziţia de translator de limbă germană a echipei de hochei a Norvegiei. Un an mai târziu, Securitatea a renunţat la serviciile sale deoarece a considerat că nu şi-a făcut bine treaba.
Între 1973-1975, Dan Voiculescu a semnat notele informative cu numele "Felix". Acestea se refereau la cetăţeni străini, rude fugite din ţară şi un coleg de serviciu. În 1975, odată cu intarea lui Voiculescu în PCR, Securitatea a renunţat la serviciile sale.
Curtea de Apel Bucureşti a respins, ca fiind neîntemeiată, acţiunea lui Dan Voiculescu şi a admis cererile de intervenţie în interesul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) făcute de verişoarele fostului lider PC, Paraschiva Silaghi şi Mikaela Kallbery. Acestea au făcut cereri de intervenţie în proces împotriva politicianului.
Paraschiva Silaghi a scris o notă care să fie comparată cu un document depus de avocaţii lui Dan Voiculescu, care ar sugera un posibil şantaj al fostului lider PC. Silaghi a fost de acord să rescrie conţinutul acelui bilet, după ce a declarat instanţei că scrisul nu-i aparţine.
De partea cealaltă, Dan Voiculescu a spus că a dat note informative doar conducerii întreprinderii la care lucra şi care i le solicita, în baza legilor vremii, în sensul de a declara dacă are rude în străinătate.
În 19 iunie 2009, Curtea de Apel Bucureşti a constatat că sunt îndeplinite cerinţele ca Paraschiva Silaghi şi soţul acesteia să participe la procesul în care Dan Voiculescu a contestat verdictul de colaborare cu Securitatea, pentru că, în notele informative din arhiva CNSAS, preşedintele fondator al PC a relatat despre fuga lor din România.
Paraschiva Silaghi a făcut cerere de intervenţie în interes propriu în procesul care se derulează la Curtea de Apel Bucureşti, anulându-şi declaraţiile anterioare pentru că, după ce şi-a văzut dosarul de la CNSAS, şi-a dat seama că politicianul dăduse Securităţii informaţii despre ea.
În actele depuse la instaţă, Paraschiva Silaghi, împreună cu soţul ei Victor Silaghi, arătau că se consideră prejudiciaţi grav, moral şi material, şi că îi vor cere daune lui Dan Voiculescu.
Voiculescu declara, în luna mai 2009, că înainte să solicite modificarea declaraţiilor, Paraschiva Silaghi i-a cerut să îi împrumute 40.000 de euro, sumă pe care el a refuzat să i-o dea.
"Paraschiva Silaghi mi-a cerut 40.000 de euro împrumut, pe care am refuzat să îi dau. Modificarea declaraţiei, la doi ani după declaraţiile pe care verişoara mea le-a dat în procesul cu CNSAS, în 2006, nu este deci întâmplătoare şi nici suprinzătoare pentru mine. Totuşi cred că merită spus că schimbarea declaraţiilor vine în condiţiile în care verişoara mea a declarat ca martor, în anul 2006, că nota pe care am dat-o eu, legată de plecarea ei din ţară, a fost către directorul întreprinderii la care lucram, şi nu către Securitate, la un an după plecarea ei. Îi aduc aminte doamnei Silaghi că legea pedepseşte şantajul", spunea atunci Dan Voiculescu.
În iulie 2006, Silaghi a fost audiată de CNSAS, ea declarând că nota referitoare la plecarea ei din ţară a fost către directorul Vitrocim, nu către Securitate, la un an de la plecarea ei în Germania.
O altă verişoară a lui Dan Voiculescu, Mikaela Kallbery, a făcut cerere de intervenţie împotriva lui Dan Voiculescu. Mikaela Kallbery este sora Paraschivei Silaghi, iar cererea de a fi parte în proces, împreună cu soţul ei, a fost admisă.
Potrivit cererii de intervenţie, Mikaela Kallbery susţinea că Dan Voiculescu, prin legăturile sale cu Securitatea, a afectat întreaga familie, arătând că din cauza acestuia au fost arestaţi părinţii ei, după ce au fost prinşi că deţineau în casă o bancnotă străină deteriorată.
În august 2006, CNSAS a decis că Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate, numele conspirativ fiind "Felix". Voiculescu a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti.
Dan Voiculescu a fost, în perioada 1970-1982, şeful Departamentului Comerţ Exterior - Vitrocim, iar între anii 1982-1992 general manager al Biroului Bucureşti şi coordonator al proiectelor Internationale - Crescent Commercial& Maritime Ltd. Cyprus.
Dan Voiculescu, pe blog:
Curtea Supremă a decis astăzi să mentină hotărârea Curtii de Apel în procesul pe care l-am intentat CNSAS. Este un verdict absolut incorect, care reflectă imensele presiuni exercitate asupra magistraţilor. Procesul va continua la CEDO! Decizia ICCJ îmi oferă posibilitatea de a prezenta acest dosar în faţa unei instanţe europene, absolut independente, care se plasează în afara oricărei suspiciuni.
Oricum, confirmând decizia Curţii de Apel, Înalta Curte a respins practic toate acuzaţiile formulate la adresa mea, mai puţin faptul că i-am comunicat directorului întreprinderii de comerţ exterior al cărei angajat eram, că un cetăţean austriac mă presa să fug din tara.
Atat a mai rămas din „mitul colaborării”, din uriasul balon de săpun umflat propagandistic în ultimii 5 ani: refuzul meu de a fugi din tara. Acest episod nu are, în mod evident, nicio legatura cu Securitatea.
Toate celelalte acuzatii au fost considerate nefondate de Justiţie, iar cine le va mai mai invoca va raspunde civil şi penal!
Asadar, acest dosar se va tranşa la CEDO. Demersurile juridice sunt deja pregătite.
Opinia publică va avea permanent acces la acest proces.
"E ca un tatuaj obscen pe fesele unei dame de consumaţie. Nu cred că mai are o relevanţă şi lucrul ăsta e cel mai grav. Nu cred că cineva mai are o tresărire morală în legătură cu domnul Voiculescu şi îşi va da demisia din PC sau nu se va mai uita la Antena 3. Bănuiesc că domnii Ponta şi Antonescu nu îşi făceau o iluzie în ceea ce-l priveşte pe domnul Voiculescu. Domnul Voiculescu a fost considerat bun şi de la PDL atunci când au guvernat cu PDL. Dânsul mai degrabă a fost perceput ca un ofiţer, un colonel ceva, un general dacă a mai avansat. Aşa colaborator, un simplu pălmaş, e umilitor”, a declarat Cristian Tudor Popescu, la Realitatea TV.
“Pe mine la Băsescu nu mă deranjează că ar fi fost securist sau că ar fi dat notă la securitate înainte de 1989, mă deranjează ce face în 2011. Deci, orice fel de reproş al meu pentru domnul Voiculescu se va referi la ce face în 2011, la ce a făcut pe când eram eu la şcoala generală şi jucam baschet în curtea şcolii n-o să-l fac pentru că mi se pare un fariseism şi nu am de gând să fiu ipocrit”, a declarat Victor Ponta, pentru Agerpres........dar la oamenii mai in varsta care au suferit te-ai gandit mai procuror parat?
RăspundețiȘtergerehttp://www.facebook.com/#!/event.php?eid=197045110318625
RăspundețiȘtergereafara din parlament!!!!!!!!!!!! du-teeeeeeeee si vino cand te-oi mai chema eu!
RăspundețiȘtergere