duminică, 2 mai 2010

Mitocania romaneasca: mancatorii de seminte

Mancatul semintelor in sine nu este un pacat si nici nu face rau, alunga plictiseala , unele sunt recomandate, altele te-ngrasa dar, una peste alta, este OK. Lucrurile se schimba radical cand o faci cand nu trebuie, unde nu trebuie si mai ales atitudinea pe care o ai! Priviti in imaginea alaturata un personaj familiar mitocanilor imbogatiti dupa revolutie:"Jiji" Becali, miliardarul mancator de seminte contemplandu-si cojile tocmai scuipate. Ce imagine mai elocventa pentru o Romanie in care sportul national(pe vremuri, oina) a devenit"semintiada"(de floare' sau dovleac)! A venit primavara, vine si vara, parcurile sunt pline de oameni, bancile nu mai prididesc sa odihneasca picioarele obosite si in fata lor ce vezi?: munti de coji scuipate de guri de ingineri, muncitori, elevi, someri, studenti, gospodine, bunici iesiti cu nepotii la plimbare, etc. faci cumparaturi la super-market si curiozitatea te-ndeamna sa vezi ce-a mai pus altul in cos si constati cu stupoare ca-n marea lor majoritate pungile de seminte(mai ales de floarea-soarelui) sunt nelipsite!
Spre deosebire de americani pentru care pop-cornul a fost, este si va fi un aliat special al vizionarilor filmelor(alaturi de Coca-Cola) si care nu deranjeaza spectatorii, romanii si ale lor seminte de floare(niciodata nu se pronunta si "soarelui", nu e "trendy"), aliate cu o bere(Noroc sau Burger, eventual in peturi de 2 Litri) , bauta in parc, pe banca, cu prietenii care-si trec sticla de la unul la altul pentru cate o inghititura, iti creaza o stare de disconfort profunda, de greata si de dezamagire pentru mitocania care a cuprins Romania(n-am gasit alta rima).
Nu ne mai cizelam si noi un pic? Nu putem manca seminte acasa, in fata televizorului, punand cojile intr-un castronas care poate fi dus apoi la ghena? Nu ne putem abtine a bea alcool pe strada? N-ai bani de carciuma, bea acasa si lasa parcurile strazile, autobuzele neinfectate de jegoseala din tine! Ne plangem ca traim intr-o tara murdara dar stam cu coatele pe pervazul geamului de la apartament si scuipam seminte si aruncam mucurile de tigara pe gazonul din fata blocului! In casa nu intram nici cu papuci ca sa nu se toceasca "persianul" dar galeata de gunoi o varsam pe unde apucam! Dupa ce ca suntem puturosi(harnici, doar peste hotare), mitocani(injuram oriunde in gura mare ca sa ne auda toti ce'"smecheri" suntem) suntem si cu nasul pe sus("romanii sunt inteligenti" ca sa nu spunem ca doar lipsurile ne-au invatat mici trucuri pentru supravietuire) si ipocriti("vai draga, ce mizerie au facut astia" zise cineva scuipand coji de seminte idin partea dreapta a gurii cealalta ocupata fiind de o tigara din pachetul de contrabanda cumparat dintr-o piata supravegheata de o sleahta de politisti burtosi ocupati cu umplerea sacoselor)
Mai e ceva de zis? Ah, da! si apropo de "Jiji" Becali si tot clanul lui de mafioti: l-ati vazut vreodata pe Juan Laporta, Presedintele CF Barcelona in asemenea postura?La ei semintele sunt inlocuite de apa plata si alune combinate cu bun simt, respect si onoare. La noi lipsa.
P.S. Nu-ncercati cu pufuleti?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce va place?Ce nu va place?