sâmbătă, 30 aprilie 2011

Judd Trump

Judd Trump s-a calificat sambata seara in finala Campionatului Mondial de snooker. El a reusit o victorie foarte frumoasa in fata lui Ding Junghui, cu 17-15, dupa ce fusese 14-14 si 12-12. Curajul si loviturile excelente ale lui Trump l-au dus in finala si cine stie ce va face acolo, poate va castiga turneul, la numai 21 de ani.
Ding a condus cu 1-0, dupa a pierdut controlul partidei si s-a trezit mereu in dezavantaj la scor. A alergat pentru a egala la 5, insa a pierdut pozitia bilei albe din nimic, cu masa la dispozitie si i-a dat ocazia lui Trump sa castige pentru 6-4. In frameul urmator, al 11-lea, Ding a pierdut iarasi pozitia bilei albe usor si a ratat o bila rosie, oferindu-i lui Trump sa castige si sa duca scorul la 7-4.

In frameul 12, Ding a trecut in avans pe tabela, insa a inceput iarasi sa piarda pozitia bilei albe, nu o data ci de trei ori. Trump a revenit repetat la masa, dar nu a fost in stare sa beneficieze de ocaziile avute, chinezul castigand in sfarsit. La un moment dat era sa introduca bila alba si a lasat de doua ori bile rosii pe gaura pentru adversar, insa a avut noroc ca pentru cativa centrimetri nu erau pozitii bune.

Trump conducea cu 7-5 la pauza, insa Ding a revenit in urmatoarea repriza si a trecut la conducere cu 9-7.

Sesiunea de seara l-a gasit pe Ding in avantaj dupa un break de 64 de puncte, in timp ce Trump nu mai reusise un break de peste 30 de puncte timp de sase frameuri la rand.

Insa, doua breakuri de 50 de puncte consecutive l-au adus pe Trump la doar un frame distanta, 10-9.

In frameul 20, tanarul in varsta de 21 de ani a ratat o bila stearsa fin la buzunarul din mijloc, iar Ding a bifat un break de 77 de puncte si a trecut in avantaj cu doua frameuri, scorul la pauza sesiunii fiind egal, 2-2.

Un break reusit de chinez la revenirea la masa ce se anunta promitator s-a incheiat la 12, dupa o ratare a bilei rosii intr-un buzunar de colt. Trump a revenit si a castigat frameul cu un break de 61 de puncte, scorul general devenind 11-10.

Apoi, Trump a egalat la 11 gratie unui break captivant de 123 de puncte, in care a reusit lovituri excelente de finete si putere. Penultima bila de pe masa, cea roz, a fost introdusa in buzunarul de mijloc cu o lovitura fulgeratoare, la care nu se astepta nimeni, iar sala a aplaudat si ovationat la scena deschisa. Incredibila tinta pentru Trump, in general, in aceasta semifinala. De altfel, el a terminat sesiunea cu procentaje superioare lui Ding la loviturile de distanta.

In ultimele doua frameuri, Ding si Trump au castigat fiecare cu cate un break de peste 60 de puncte, iar seara s-a terminat egal, 12-12.
De la 12-12, sambata dupa-masa a inceput ultima sesiune, iar Trump a reusit doua breakuri de 74 si 89 de puncte, insa Ding a raspuns cu 138 si 119 pentru ca scorul sa devina 14-14.

Chinezul a trecut la conducere cu 15-14 si parea pe val cu un break de 119 puncte, insa Trump a castigat trei frameuri succesive, ultimul cu un break de 109 puncte, ajungand primul la 17 si calificandu-se in prima sa finala de Campionat Mondial.

Septuplul campion mondial Stephen Hedry este singurul care a reusit o calificare in finala de la Crucible la o varsta mai frageda decat Trump (scotianul avea 21 de ani si patru luni in anul 1990), in timp ce Trump are 21 de ani si noua luni.

Trump este al cincilea jucator care a reusit o calificare in ultimul act venind din calificari, dupa Terry Griffiths, Shaun Murphy, Graeme Dott si Mark Selby.

"Sa ajung in finala in fata familiei si prietenilor este o mare realizare. Nu am cuvinte si trebuie sa ma duc sa ma gandesc la ceea ce facut zilele astea", a spus Trump dupa ce l-a invis pe Ding.

Trump a trecut de campionul mondial de anul trecut, Neil Robertson, precum si de campionul din 2006, Graeme Dott. A fost un traseu de exceptie.

Ding a jucat si el la inaltime, meciul dintre cei doi putand fi fost fara probleme o finala, cu breakuri de peste o suta de puncte, lovituri la limita si control al bilei albe de parca era pusa cu mana...

Comentatorul BBC si campionul mondial din 1985, Dennis Taylor, a declarat ca "a fost una dintre cele mai bune semifinale pe care le-am vazut vreodata".

Ding a descris sezatia sa: "Am incercat de multe ori sa pun bila alba lipita de manta, dar indiferent ce faceam el tot reusea loviturile. Daca va juca asa si in finala, poate castiga".

Trump a adunat din ultimele turnee jucate si pana acum o serie de 11 partide fara infrangere.

"Cu cat aduc mai multe victorii cu atat imi creste mai mult increderea in sine. Doar sa ajung pe tabloul final aici a fost o mare realizare, dar dupa ce am castigat in China am ajuns la Crucible cu o atitudie de bucurie in joc si dorind sa castig. Si inca mai cred asta", a spus Trump.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce va place?Ce nu va place?