De la mătuşa Tamara încoace, politicienii şi funcţionarii publici au găsit reţeta ideală pentru a sta departe de crizele financiare: ajutorul reciproc în familie. Moştenesc bijuterii, proprietăţi imobiliare şi chiar mici averi, primesc sau fac donaţii, iau şi dau cu împrumut. Totul, o afacere cu circuit închis. Vezi care sunt cele mai mari datorii din interiorul familiilor politice româneşti.
Dacă toate familiile din România ar avea măcar un membru cu banii şi generozitatea rudelor aleşilor ţării, băncile şi instituţiile de creditare ar cam trebui să se reprofileze. Socri cu sute de mii de euro îşi împrumută ginerii politicieni, copii care donează părinţilor, fraţi cu averi impresionante îşi creditează rubedeniile, toate sunt cazuri care răsar la o simplă privire peste declaraţiile de avere ale aleşilor români.
Copiii soţilor Geoană, ţinuţi în şcoli de fiţe de bunici
Soţii Geoană, spre exemplu, sunt extrem de norocoşi când vine vorba de neamuri darnice. Anul trecut taxa de şcolarizare a fiului lui Mircea Geoană, în valoare de 18.605 euro a fost achitată de Ion Costea, tatăl soţiei, iar taxa de şcolarizare a fiicei lui, în valoare de 18.800 de euro a fost plătită de mama preşedintelui Senatului, Elena Iuliana.
În plus, al doilea om în stat, Mircea Geoană, a obţinut în 2011, prin succesiune, obiecte de valoare estimate la 140.000 de lei, precum şi sumele de 105.854 euro şi 11.869 de lei, conform declaraţiei de avere actualizate. Şi soţia sa, Mihaela, a primit cu ani în urmă, de la o rudă de gradul I, prin donaţie, jumătate dintr-un apartament cu o suprafaţă de 98 de metri pătraţi.
Cu toată generozitatea familiei, preşedintele Senatului nu a reuşit încă să-şi achiziţioneze o casă, locuind împreună cu familia în celebrul imobil din Cucu Starostescu, proprietate RA-APPS.
Socrii mici, buni de plată
Un alt pesedist cu socrii cu stare este Liviu Dragnea, secretarul general al partidului şi preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman. El a primit cu împrumut de la tatăl soţiei, Bombonica, peste 100.000 de euro. De unde şi mai ales de ce ? Datorie de la peţit.
"Da, nu râdeţi. Şi-a luat obligaţia atunci când am fost în peţit să ne facă o casă. N-a reuşit să se ţină de cuvânt. Socrul meu este grădinar, locuieşte într-o comună cu grădinari foarte bogaţi", a fost explicaţia preşedintele baronului PSD.
Şi şeful Fiscului, Sorin Blejnar se poate lăuda cu un socru bogat şi săritor. Acesta i-a oferit în 2010, 150.000 de euro cu titlu de împrumut. Interesant este că în 2009, Blejnar a împrumutat tot de la tatăl soţiei, Toader Filipescu Buzabric, 49.850 lei, potrivit declaraţiei de avere.
Voiculescu nu ia. Dă cu împrumut
Mai cu dare de mână şi cu economii grase, Dan Voiculescu nu are nevoie să apeleze la familie pentru bani. Dimpotrivă. El este cel care dă. Potrivit ultimei declaraţii de avere, senatorul PC are de luat din împrumuturile acordate cunoştinţelor mai mulţi bani decât are depozitaţi în cele 28 de conturi bancare. Cele mai mari datorii către fostul patron Intact le au fiica sa, Camelia (2.200.000 de euro), şi partenera sa de viaţă, Elena Voiculescu (1.900.000 de euro). Pe lângă banii daţi în familie, senatorul PC a mai dat cu împrumut în nume personal peste jumătate de milion de euro unor apropiaţi, printre care liderul conservator Daniel Constantin şi directorul Antenei 3, Mihai Gâdea.
Când tinerii sunt mai înstăriţi decât părinţii
Donaţiile funcţionează în unele cazuri şi în sens invers, de la cei mai tineri către cei mai în vârstă. Un astfel de exemplu se găseşte în familia Sârbu-Ponta. Europarlamentarul Daciana Sârbu i-a donat tatălui său, senatorul Ilie Sârbu 50.000 de euro în martie anul acesta, reiese din declaraţia de avere actualizată a fostului ministru al Agriculturii.
Un alt parlamentar care îşi ajută familia cu bani este senatorul PSD, Alexandru Mazăre, fratele primarului de Constanţa. Acesta şi-a împrumutat rudele, direct sau prin firmele lor, cu o sumă totală de 280.000 de euro, astfel că el mai are în conturi doar 36.000 de euro. Parlamentarul social-democrat a creditat firma SC APV Media SA, a mamei sale şi a celuilalt frate al său, Mihai Mazăre, cu 200.000 de euro, iar pe Mihai Mazăre, personal, cu 80.000 de euro.
Elena Udrea i-a vândut fiului vitreg un apartament pe mai nimic
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, are şi ea grijă de rude. Ea i-a vândut lui Alin Cocoş, fiul vitreg un apartament de lux la o valoare mai mică decât preţul zonei, mai precis contra sumei de 20.000 de euro. Explicaţia democrat-liberalei ? Legea îi permite.
"Referitor la speculaţiile apărute în mass-media cu privire la o aşa-zisă subevaluare a unui imobil vândut lui Alin Cocoş, fiul soţului meu, pentru corecta înţelegere a situaţiei raportată la legislaţia în vigoare, precizez că imobilul vândut lui Alin Cocoş era proprietate comună a subsemnatei şi a soţului meu, context în care legea permite transferul dreptului de proprietate rudelor până la gradul al II-lea la o valoare inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici", precizează Elena Udrea, prin intermediul unui comunicat.
Moştenirea primarului Oprescu
Edilul Capitalei, Sorin Oprescu, a intrat anul trecut în posesia unei moşteniri în valoare de 143.000 de euro care a aparţinut tatălui său. Şi el are un împrumut de returnat în 2011, în valoare de 100.000 de euro, dar nu către o rudă, ci către Toader Pârjol. Ca primar şi ca profesor universitar la Facultatea de Medicină, Oprescu a încasat 122.870 de lei, adică 2.560 de euro lunar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu