Diplomaţii străini de la Beijing nu au văzut o reprimare sângeroasă a protestelor din 1989. Mii de chinezi şi turişti străini s-au adunat ieri-seară în Piaţa Tiananmen din Beijing pentru a comemora reprimarea sângeroasă a mişcării prodemocratice chineze, în 1989
Supravegheaţi atent de forţe impresionate de ordine, oamenii au aprins lumânări în amintirea celor ucişi în urmă cu 22 de ani. Astfel de adunări au avut loc şi în Hong Kong, şi Taipei. Autorităţile comuniste obişnuiesc în preajma datei de 4 iunie să aresteze sau să reţină la domiciliu numeroşi disidenţi pentru a evita repetarea unui protest de amploarea celui din Tiananmen. Anul acesta, arestările au fost însă mai numeroase ca de obicei, pe fondul revoltelor din lumea arabă.
De altfel, de la declanşarea revoltelor arabe, zeci de disidenţi, avocaţi sau militanţi pentru drepturile omului din China au fost arestaţi sau consemnaţi la domiciliu. Asociaţiile pentru apărarea drepturilor omului consideră că actuala campanie împotriva disidenţilor este asemănătoare cu cea care a urmat reprimării „Primăverii de la Beijing". Sute sau chiar mii de persoane au fost ucise în noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, când Partidul Comunist chinez a trimis tancurile împotriva manifestaţilor adunaţi în Piaţa Tienanmen, mişcarea acestora fiind considerată „o revoltă contrarevoluţionară".
Doar nişte focuri de armă
Stenogramele WikiLeaks publicate ieri de „The Daily Telegraph" par a confirma afirmaţiile guvernului de la Beijing, care a insistat că soldaţii nu i-au masacrat pe demonstranţii din Piaţa Tiananmen. Diplomaţii americani relatau la 3 iunie că între 10.000 şi 15.000 de soldaţi, unii dintre ei purtând arme automate, înaintau spre centrul oraşului pentru a-i dispersa pe cei circa 3.000 de demonstranţi.
Aceştia nu ar fi deschis focul împotriva studenţilor, fiind auzite doar focuri răzleţe. Aflat chiar în piaţă, un diplomat chilian le-a povestit colegilor americani că majoritatea soldaţilor care au spart blocadele protestatarilor nu purtau arme, ci doar bastoane şi bâte din lemn. Mărturiile diplomaţilor contrazic informaţiile furnizate de jurnaliştii aflaţi în 1989 în Beijing, potrivit cărora soldaţii au făcut un adevărat masacru, trăgând în civilii neînarmaţi.
Despăgubiri refuzate
Grupul Mamelor din Tiananmen susţin că mai multe membre au fost contactate de oficialităţi pentru a fi despăgubite pentru pierderile suferite în 1989. Despăgubirile au fost refuzate întrucât autorităţile nu sunt dispuse să deschidă o investigaţie sau să-şi ceară public scuze pentru modul în care a fost reprimată demonstraţia tinerilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu