Sondaje măsluite pentru liniştea lui Antonescu şi Ponta
Prin cercetări sociologice, aranjate "din pix", şefii USL caută să menţină în mâna lor decizia privind desemnarea candidaţilor şi să ţină sub capac pretenţiile filialelor.
Sondajele triumfaliste anunţate de secretarul general al PSD Liviu Dragnea, conform cărora USL ar avea în majoritatea judeţelor peste 66% din intenţiile de vot, sunt aranjate "din pix". Sondajele sunt făcute în condiţii dubioase, de firme ale unor apropiaţi ai liderilor PSD şi PNL. Datele trec prin mâna lor şi abia apoi comunicate în filiale, sub forma dorită. Chiar liderul PNL Crin Antonescu a confirmat indirect această variantă.
Dincolo de nevoia liderilor USL de a a determina mobilizarea activiştilor PSD şi PNL în campanie, aceste sondaje au un alt scop. Prin aceste aşa zise "fotografii" sociologice ale raporturilor de forţe dintre PSD şi PNL în judeţe, conducerea USL caută să justifice faţă de liderii de filiale negocierea iniţială dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta: principul parităţii, adică a numărului egal de candidaţi şi harta împărţirii judeţelor între social-democraţi şi liberali.
Justificarea parităţii
Mai precis, ei încearcă să justifice împărţirea zonelor de influenţă între PSD şi PNL aşa cum a fost agreată la vârful celor două partide în decembrie 2010, atunci când s-a decis atât formarea alianţei, cât şi cadrele ei. Se încearcă justificarea principiul parităţii pe baza căruia a fost construită USL, adică a numărului egal de candidaţi între PSD şi PNL.
Victor Ponta a cedat asupra acestei solicitări a PNL, deşi era evident că în majoritatea judeţelor PSD este superior ca forţă electorală liberalilor. În consecinţă, în unele judeţe, filialele PSD au fost sacrificate, candidaţii fiind cedaţi liberalilor. Şi liderii PSD din teritoriu ştiau acest lucru şi în momentul în care au reclamat această situaţie li s-a închis gura spund că situaţia va fi reglată prin sondaje. Azi, aceste sondaje vin să justifice această împărţire.
O confirmare indirectă a venit duminică, când liderii USL Suceava au anunţat că au decis cum se vor împărţi candidaţii între PSD şi PNL în urma aşa ziselor sondaje efectuate în judeţ. Deşi conform rezultatelor alegerilor PSD avea o forţă electorală dublă faţă de PNL, listele vor conţine un număr egal de candidaţi. Pentru consiliul municipal Suceava raportul va fi de unu la unu. Listele pentru consilierii judeţeni vor fi compuse în raport de 5 candidaţi PSD la 4 PNL.
Făcătura sondajelor a scandalizat PSD
La începutul lunii mai, în PSD s-a mai consumat un scandal cu privire la sondajele de opinie. Liderii judeţeni ai PSD au reclamat faptul că sunt obligaţi să lucreze cu firme decise de la "centru". Conform unei circulare prezentate de "Evenimentul zilei", trimisă filialelor de secretarul general al PSD Liviu Dragnea, acestora li se impunea să facă sondaje cu doar două firme: CSCI şi CSS. Avangarde, ambele aparţinând unor apropiaţi ai conducerii PSD, Dan Sultănescu, respectiv Marius Pieleanu.
Liderii de filiale au fost deranjaţi nu atât de faptul că li s-a impus un preţ standard de 13 mii de euro plus TVA, dar şi că datele sondajelor vor fi raportate de institute întâi la conducerea PSD, şi abia apoi lor. Cu alte cuvinte, situaţia în judeţe va arăta exact aşa cum s-a decis la centru. La liberali situaţia a fost similară, fimele fiind decise din rândul celor controlate de secretarul general Eduard Helvig.
Antonescu confirmă indirect
Din acest motiv Crin Antonescu s-a declarat ieri mulţumit de cum arată sondajele. "Când s-a discutat acordul de paritate, au existat unii care au exprimat temeri că sondajele de opinie vor arăta disproporţii care să facă neverosimilă această paritate. Sondajele de opinie confirmă ideea acestei parităţi, PNL este mulţumit", a comentat Antonescu.
CONTRADICŢII
Nici Antonescu nu crede raportările optimiste ale lui Dragnea
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a susţinut că potrivit rezultatelor primite de la organizaţiile judeţene, USL se situează între 60% şi 66%, iar trendul este în creştere. Pesedistul a primit o replică de la sociologul Sebastian Lăzăroiu. Ministrul Muncii a spus că USL are sub 50% şi a profeţit că “USL se va face pulbere" până la viitoarele alegeri parlamentare.
"Povestea asta cu 50% plus unu pe care îl va obţine USL şi va guverna singur o cred vreo doi sau trei naivi de la Bucureşti. În teritoriu, cei de la PSD şi PNL, care fac de ani de zile campanii, râd cand aud asta cu «luăm 50% plus unu şi guvernăm singuri»", a susţinut Lăzăroiu într-un interviu pentru ziare com, precizând că în ultimul sondaj USL a intrat sub 50%.
Antonescu stă liniştit
În acelaşi timp, abia întors din vacanţă, liderul PNL anunţa de la primele ore ale dimineţii că USL stă bine în sondaje, iar PNL este mulţumit pentru că rezultatele confirmă acordul de paritate făcut de cele două formaţiuni pentru desemnarea candidaţilor comuni. Chiar şi aşa, nici preşedintele PNL nu dădea USL ca Dragnea la peste 66%.
“La cea mai rezervată evaluare, scorul politic al USL este undeva între 55 şi 60%. Însă nimeni nu se îmbată cu apă rece, nu se euforizează prematur, ştim că mai e un an până la alegerile locale, ştim că de la un scor în sondaje şi până la rezultatul oficial în alegeri este un proces laborios", declara ieri dimineaţă Crin Antonescu la RFI. Liderul PNL a ţinut să precizeze că Uniunea a făcut aceste sondaje nu pentru a vedea care sunt raporturile de forţe dintre ei şi putere, ci pentru a putea să-şi stabilească candidaţii comuni pentru preşedinţia consiliilor judeţene şi pentru primăriile municipiilor de judeţ.
“Au existat temeri că vor fi disproporţii"
La prânz, după şedinţa Biroului politic Central al PNL, Antonescu anunţa că după centralizarea a circa 75% din sondajele comandate de USL pentru stabilirea candidaţilor comuni, PNL stă conform aşteptărilor, nu fără a sublinia că PNL va avea 50% din candidaţii USL, aşa cum s-a stabilit în protocol. Centralizarea sondajelor este aproape de finalizare, până în septembrie urmând să fie anunţate candidaturile. “Cifrele mari din sondaje nu sunt motiv de euforizare sau relaxare pentru USL", a avertizat Antonescu. (Carmen Vintilă)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu