Românii cred că rezultatele obţinute la sesiunea 2011 a examenului de bacalaureat corespund realităţii, elevii fiind principalii vinovaţi pentru rezultatele slabe, iar peste 60 la sută sunt de părere că viitorii absolvenţi vor fi mai responsabilizaţi, rezultă dintr-un studiu prezentat vineri de IRES.
Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES a realizat un studiu privind rezultatele obţinute în sesiunea iunie - iulie a examenului de bacalaureat, pentru a identifica percepţiile publice cu privire la rezultatele examenului, pentru a investiga modul în care populaţia se raportează la sistemul educaţional din România, dar şi pentru a identifica factorii pe care populaţia îi indică drept generatori ai rezultatelor scăzute obţinute la nivelul întregii ţări şi pentru a verifica poziţionarea atitudinală a cetăţenilor faţă de potenţialul fenomen al fraudelor la examenul de bacalaureat.
"Ampla dezbatere publică şi emoţia politică nu au basculat tema responsabilităţii rezultatelor proaste de la Bacalaureat exclusiv spre zona sistemului educaţional sau guvernamental, cum părea la un moment dat, opinia publică dovedind un anumit realism al soluţiilor şi al distribuirii responsabilităţii. Simpatizanţii partidelor politice integrează doar parţial poziţiile liderilor preferaţi, în anumite privinţe existând un destul de pronunţat consens al aprecierilor. De exemplu, femeile şi susţinătorii PDL sunt mai tentaţi să dea vina pe elevi sau profesori, bărbaţii şi suporterii USL pe sistemul educaţional şi zona guvernamentală", precizează reprezentanţii IRES.
Din studiu rezultă că românii cred că elevii sunt principalii vinovaţi pentru slabele rezultate din acest an de la bacaualreat, majoritatea respondenţilor fiind de părere că rezultatele obţinute corespund realităţii şi apreciază că rezultatele obţinute reflectă cunoştinţele acumulate de elevi pe durata parcursului şcolar.
Aproape 70 la sută dintre participanţii la studiu sunt de părere că în acest an incidenţa fraudei la examenul de bacalaureat a existat în mică sau în foarte mică măsură, aceştia apreciind sistemul de supraveghere video, în timp ce doar 21 la sută îşi exprimă o opinie negativă.
Dintre cei care cred că sistemul de supraveghere video a avut un rol în rezultatele finale, aproape jumătate (48 la sută) cred că acest sistem i-a împiedicat pe elevi să copieze, iar 35 la sută consideră că elevii au fost speriaţi/inhibaţi de prezenţa camerelor.
Aproape 40 la sută dintre intervievaţi sunt total de acord cu afirmaţia conform căreia ministrul Funeriu ar trebui să demisioneze după acest examen, în timp ce 27 la sută sunt în total dezacord cu această afirmaţie.
"O treime dintre respondenţi consideră că rezultatele slabe din acest an îi vor descuraja pe elevii care vor susţine în viitor examenul de bacalaureat. 64 la sută susţin însă că aceste rezultate îi vor responsabiliza pe viitorii participanţi la examen, în timp ce 43 la sută cred că inspectoratele şcolare judeţene unde s-au înregistrat rezultate slabe la examenul de bacalaureat ar trebui să fie sancţionate iar 49 la sută au o opinie contrară", rezultă din studiul IRES.
Doar 24 la sută dintre respondenţi consideră că liceele în care examenul de bacalaureat nu a fost promovat de niciun elev ar trebui desfiinţate, cinci la sută fiind total împotriva acestei posibile idei, în timp ce premierea profesorilor ai căror elevi au obţinut rezultate foarte bune este susţinută de 59 la sută dintre participanţi.
Totodată, 92 la sută dintre respondenţi sunt în acord cu ideea că părinţii ar trebui să fie mai interesaţi de pregătirea copiilor lor.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.295 indivizi, de 18 ani şi peste, eroarea maximă tolerată fiind ± 2,7 la sută
Datele au fost culese prin telefon şi calculator, în 5 iulie.
(Mediafax)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu