Un grup de senatori americani a introdus, luna trecută, în Congres Sergey Magnitsky Rule of Law Accountability Act, o lege care interzicerea accesul pe teritoriul Statelor Unite şi blocarea conturilor în băncile americane a 60 de oficiali ruşi de rang înalt implicaţi în asasinarea avocatului Serghei Magniţki şi în muşamalizarea cazului.
Magniţki, 37 de ani, a lucrat pentru compania de investiţii britanică Hermitage Capital, cea mai mare din Rusia la un moment dat, în domeniul taxelor şi impozitelor. În 2008 a denunţat o reţea formată din înalţi oficiali din Ministerul de Interne şi Procuratură care s-au folosit de firmele companiei pentru a obţine în mod fraudulos 230 de milioane de dolari în returnări de taxe din partea statului. La scurtă vreme, a fost acuzat el însuşi de fraudă fiscală în valoare de 17,5 milioane de dolari şi arestat. „Ancheta‘‘ a fost condusă de aceiaşi oameni care fuseseră acuzaţi de Magniţki de fraudă şi care l-au ţinut în arest preventiv vreme de aproape un an.
Cu câteva zile înainte de împlinirea unui an în detenţie, părinţii tânărului avocat au fost înştiinţaţi că fiul a murit în urma unui atac de cord, deşi intrase sănătos în închisoare. Mai multe investigaţii independente desfăşurate de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului cu sprijinul unor ziare de prestigiu occidentale precum New York Times, au scos la lumină detaliile înfricoşătoare ale morţii sale. După aproape un an de închisoare, în care a fost bătut şi supus torturii, Magniţki s-a îmbolnăvit grav dar i s-a refuzat în mod repetat tratamentul. Când starea lui s-a agravat, a fost transferat la o închisoare cu mijloace încă şi mai precare de tratament.
Mai mult, medicul închisorii i-a refuzat internarea mai multe ore, a refuzat să îi administreze medicamentele pe care i le adusese mama sa şi le-a distribuit altor deţinuţi. În schimb a ordonat ca Magniţki să fie legat cu cătuşe de pat sub motiv că ar fi „psihotic‘‘ şi a trimis o echipă de infirmieri să îl liniştescă. Când echipajul ambulanţei – care aştepta în curtea închisorii – a fost solicitat să intervină, Magniţki era mort de un sfert de oră. Raportul medicului legist consemnează „falange zdrobite‘‘ şi „numeroase echimoze‘‘ pe corp.
Ancheta temutei „comisii de investigaţie‘‘ – organ de anchetă paralel cu procuratura, înfiinţat de Putin în 2007 şi condus de un coleg de-ai săi de facultate – nu a descoperit nicio neregulă în comportamentul poliţiei şi al procurorilor astfel că exact la un an de la moartea lui Magniţki poliţia a organizat o conferinţă de presă în care a anunţat noi acuzaţii împotriva avocatului.
Marţi, Medvedev a recunoscut că moartea lui Magniţki a fost o crimă, dar nu a numit niciun vinovat. Raportul Consiliului Prezidenţial a nominalizat printre vinovaţi pe principalul anchetator al cazului, un judecător şi pe medicul închisorii. Ieri, un membru al Consiliului (organism civil format din activişti pentru drepturile omului) a declarat că în asasinat sunt implicate Ministerul de Interne, Procuratura Generală, FSB, Ministerul Taxelor şi Colectării şi Ministerul de Finanţe. Atât Ministerul de Interne, cât şi Procuratura Generală au negat toate acuzaţiile. Ministerul de Interne este condus din 2003 de unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Putin, generalul KGB, Rashid Nurgaliev. Comisia de Investigaţii a semnalat că nu va deschide o anchetă.
În schimb, cu o săptămână înainte de apariţia raportului, toate cele patru partide din Duma rusă au declarat că susţin o lege prin care Rusia va alcătui propria listă neagră de occidentali indezirabili. Printre ei şi procurorii americani care instrumentează cazul traficantului de arme Viktor Bout. Potrivit liderului Opoziţiei Boris Nemţov, legea ar fi opera lui Vladislav Surkov, prim-adjunctul secretarului-general al Kremlinului.
de CRISTIAN CAMPEANU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu