Awdi, marele castigator la „Loteria licitatiilor” a la Nastase
Niciuna dintre afacerile Hassan Awdi nu ar fi ajuns sa se extinda atat de mult, devenind daunatoare pentru statul roman, daca libanezul nu ar fi gasit modalitatile de a se conexa la asazisa „lume buna” a mediului de afaceri. O lume in care, adesea, banul devine o consecinta, si nu o moneda de schimb, caci serviciile si contraserviciile primeaza: imi dai, iti dau si eu, imi faci, iti fac si eu!
Probabil ca si un proaspat absolvent al Facultatii de Drept isi poate da seama, de la prima privire peste documente, ca afacerile libanezului Hassan Awdi au debutat, in mare masura, sub spectrul neglijentei crase a statului roman. Ca s a nu spunem ca, din cate se pare, zisa „neglijenta” inseamna, de fapt, incompetenta, reavointa si o totala nepasare fata de averea statului.
Participa multi, castiga cine trebuie
Cel mai bun exemplu, luat aleatoriu dintr-o lunga lista, il constituie vanzarea catre Monalisa Trading Co. SRL, detinuta de Hassan Awdi, a Societatii Comerciale PANDURI SA (fosta ICL Alimentara sectorul 5). Intr-un act de suspecta generozitate, FPS vinde la un pret derizoriu, de numai 22,7 miliarde, 72 la suta din actiunile PANDURI SA. Nu facem acum calcule, dar este mai usor sa comparati suma cu valorile existente la data vanzarii in posesia firmei: marfa pe stoc in valoare de 20 miliarde de lei, 49 de spatii comerciale totalizand cateva mii de metri patrati, aproximativ 26 de miliarde de lei in conturi, 36 de masini si alte valori patrimoniale de aproape 15 miliarde de lei.
Poate ca nu este lipsit de importanta sa mentionam ca unele spatii s-au intors la PSD, in scurt timp, sub forma unor sedii de campanie oferite chiar de catre libanez. Nimeni nu s-a intrebat, insa, cum de a fost ales Hassan Awdi ca partener de afaceri cu statul roman, intr-o perioada in care erau foarte multi investitori straini, seriosi si cu mult mai credibili, care ar fi dorit sa investeasca aici. In mod cert, ancheta va stabili si cum au decurs licitatiile la care a participat Awdi. E drept ca legislatia in domeniu la vremea respectiva era foarte permisiva, dar tocmai aceasta a facut ca licitatiile sa fie castigate numai de cine trebuie. Trucul este simplu, pe langa firma preferata mai vine firma X, vine si firma Y, prima liciteaza, a doua nu, prima se retrage dupa o strigare si castiga cine este cazul. Altfel spus, daca nu esti in carti, nu existi!
Hassan, in anturajul „matusii Tamara”
Legaturile lui Hassan Awdi cu potentatii zilei nu sunt nici ele intamplatoare, indiferent cum le-ar motiva acesta. A ajuns in imediata apropiere a familiei fostului premier Adrian Nastase via Philip Bloom, cetatean american cercetat pentru mita si contrabanda. Hassan Awdi figureaza intr-o organizatie intitulata pompos „Democrati din afara Romaniei”, infiintata de Bloom, unde mai apare si presedintele Biomedica, Lucian Russu, a carui sotie a cumparat apartamentele pe care celebra „Matusa Tamara” (matusa a Danei Nastase) le-a obtinut, la randul ei, de la Alexander Bittner. Intre acesta si Bittner, omul de casa al lui Adrian Nastase, poreclit „pusculita lui Nastase”, nu este nicio diferenta, fiind una si aceeasi persoana. Iar printre cunostintele foarte dragi lui Bittner se numara si Roxana Bichel, fosta consiliera a lui Musetescu, ulterior cu stagiu chiar la Guvern, adica aceeasi Roxana Bichel care se regaseste si pe listele de „cadouri” aflate in posesia noastra.
Sa ne mai intrebam de ce atata amar de vreme nimeni nu s-a incumetat sa ia la puricat actele si afacerile lui Hassan Awdi? Iar cine a avut vreo asemenea initiativa s-a lamurit repede ca, dupa cum spunea Murphy, lumea se imparte intre indreptatiti si neindreptatiti, iar indreptatitii sunt cei care impart dreptatea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu