Rizea a topit 1.400.000 de euro în firma soacrei.
A sifonat banii handicapaţilor
12 iulie 2011, 07:00 | Autor:
Cuvinte cheie: actualitate, bani, cristian rizea, psd, fratie, dan sova,
Prin intermediul prietenului şi colegului de partid Robert Negoiţă, Cristian Rizea (PSD) a pompat sute de mii de euro, de la Agenţia pentru Tineret, în firma „soacrei“. Fost director al Agenţiei pentru Tineret, Cristian Rizea a încheiat contracte „în familie“ sub paravanul unor construcţii fictive la un hotel din Eforie Sud, şi azi în paragină.
În calitate de director general al Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor (ANSIT), actualul deputat PSD Cristian Rizea (42 de ani) a împărţit cu generozitate contracte nu doar prietenilor şi colegilor de partid, ci şi Janei Sterian (64 de ani), din Mangalia. Aceasta a fost prezentată de deputat apropiaţilor săi drept ,,mama adoptivă" a soţiei sale, Josette Rizea (40 de ani).
Citiţi şi:
FOTO Rizea şi construcţiile fictive
Deputatul brăilean Cristian Rizea este anchetat de DNA
Sechestru pe conturile lui Rizea
Robert Negoiţă, un prieten
Potrivit documentelor aflate în arhiva ANSIT, la 24 şi 26 martie 2004, Cristian Rizea a semnat, în calitate de director general al instituţiei, două contracte, în valoare totală de peste 1,4 milioane de euro, cu firmele Pro Confort SRL şi Pro Construct SRL, ale fraţilor Ionuţ (37 de ani) şi Robert Negoiţă (39 de ani), ultimul deputat şi coleg de partid al lui Rizea.
Banii erau destinaţi renovării unui hotel şi a unui restaurant aflate în patrimoniul Centrului de Tineret Marea Neagră, din Eforie Sud. Zonă în care ar fi trebuit să-şi petreacă vacanţele tineri cu dizabilităţi sau din familii defavorizate. Instituţia de stat se obliga însă să vireze în contul celor două societăţi, desemnate câştigătoare în urma unei licitaţii publice deschise, doar 1,8 milioane de lei (500.000 de euro, calculat la valoarea de 3,6 lei pentru un euro).
Dă click pe imagini pentru a vedea o fotogalerie
Restul, de peste 900.000 de euro, urma să fie investiţi în reabilitarea Centrului de firmele fraţilor Negoiţă, care ar fi trebuit să-şi recupereze investiţia prin exploatarea hotelului (10 ani) şi a restaurantului (49 de ani). Singura condiţie: lucrările de reabilitare trebuiau finalizate până la finele lunii septembrie 2004.
Astfel, contractul pentru reabilitarea hotelului din Eforie Sud a fost semnat, la 26 martie 2004, de Cristian Rizea, în calitate de director general al ANSIT, şi de Robert Negoiţă, în calitate de director general al Pro Construct SRL. Valoarea totală a contractului se ridica la 3,7 milioane de lei (un milion de euro), din care aproape 600.000 de lei (160.000 de euro) reprezentau TVA. ANSIT urma să plătească însă doar aproximativ 1,8 milioane de lei (adică, 500.000 de euro). Restul, de 1,9 milioane de lei (peste 530.000 de euro), urma să fie investit de societatea lui Negoiţă.
Potrivit contractului, acesta urma să înceapă lucrările la Eforie la începutul lunii aprilie 2004 şi să le finalizeze la 26 septembrie 2004. Omul de afaceri ar fi urmat să-şi recupereze investiţia din exploatarea hotelului, în sezonul estival, pe o perioadă de zece ani. La 23 august 2004 însă, când, potrivit contractului, mai avea la dispoziţie doar o lună pentru a finaliza lucrările, Robert Negoiţă i-a cerut în scris lui Cristian Rizea să îi permită să cesioneze toate obligaţiile contractuale către societatea Domus Stil SRL, administrată de fratele său, Ionuţ Negoiţă. Rizea a dat dovadă de o înţelegere excesivă şi, fără să pretindă cheltuielile suplimentare prevăzute în contract pentru întârzierea lucrărilor, amână termenul de finalizare a acestora până la 31 martie 2005.
În paralel, o altă firmă administrată de Ionuţ Negoiţă, Pro Confort SRL (societate care administrează acum şi Rin Grand Hotel, din Bucureşti), se angajase, printr-un alt contract încheiat cu ANSIT la 25 martie 2004, să reabiliteze, în schimbul a 1,4 milioane de lei (400.000 de euro) restaurantul Centrului de Tineret din Eforie Sud. Ionuţ Negoiţă urma să-şi recupereze apoi investiţia din exploatarea localului pe o perioadă de 49 de ani.
Jana Sterian, mama- soacră afacerista
După mai bine de un, timp în care lucrările stagnau, şi după un control al Curţii de Conturi care a descoperit nereguli, firmele administrate de Ionuţ Negoiţă au cedat, la rândul lor, toate drepturile şi obligaţiile contractuale. Şi de această dată, cesiunea s-a făcut cu acordul scris al lui Cristian Rizea. Motivele invocate de Ionuţ Negoiţă: ,,probleme de ordin financiar generate de factori externi, precum scurtarea perioadei de exploatare estivală a obiectivelor, slaba afluenţă a publicului în staţiunea Eforie Sud sau neîndeplinirea unor obligaţii de către unii furnizori".
Aşa se face că, înainte cu exact două săptămâni până ce termenul de finalizare a reabilitării Centrului să expire din nou, Ionuţ Negoiţă şi Cristian Rizea au semnat un nou contract cu firma Black Sea Management, deţinută de o anume Jana Sterian (64 de ani), cunoscută ca mama adoptivă a soţiei sale, modista Josette Ane Marie, fostă Niculina Ana Maria Suditu (40 de ani). Firma mamei-soacre, Black Sea Management, fusese înfiinţată cu doar câteva zile înainte de a prelua contractele. Ca de la ginere pentru mama-soacră, Rizea a prelungit din nou termenul de finalizare a lucrărilor până la 31 decembrie 2008.
Iar pentru că Jana Sterian se obliga să mai investească vreo 500.000 de euro în plus faţă de ce prevedea contractul iniţial în reabilitarea Vilei C2 a Centrului de Tineret, în amenajarea de terenuri de tenis, piscină şi spaţii verzi, dar şi în restaurant, ANSIT, reprezentată de Cristian Rizea, a decis să-i dea posibilitatea să-şi recupereze investiţia şi a prelungit termenul în care firma Black Sea Management putea exploata hotelul de la 10 la 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă aproape 25 de ani. Acelaşi termen, de cel mult 74 de ani, este stabilit apoi şi în cazul exploatării restaurantului. În plus, Cristian Rizea s-a angajat ca, în cazul în care renunţă la contract, ANSIT să achite către Black Sea Management daune de două milioane de euro. Cu alte cuvinte, firma respectivă primea un complex hotelier în schimbul unor investiţii minime.
În cazul în care nu ar fi ieşit pasienţa, aceeaşi firmă primea despăgubiri de patru ori mai mari decât promisiunea de investiţie. Bani luaţi de la tinerii cu dizabilităţi. Şi, ca să nu iasă un scandal public, Rizea a mai prevăzut şi o clauză a tăcerii. Este vorba de o clauză de confidenţialitate care, în opinia sa, ar fi trebuit păstrată în cazul unor contracte referitoare la bani publici investiţi deja de instituţia de stat. Aceasta a fost stabilită la un milion de euro.
Jana ia banii şi se ascunde într-un off-shore
După încă un an în care nimeni nu mişcă un deget pentru clădirile în care ar fi trebuit să-şi petreacă vacanţele tineri defavorizaţi, mai exact în iunie 2006, când şi mandatul lui Cristian Rizea la ANSIT încetează, Jana Sterian cedează toate acţiunile Black Sea Managament către Black Sea Management LTD, un off-shore cu sediul în Belize. Acum, aceeaşi societate este administrată însă de un off-shore din Cipru. Doar o anchetă a Parchetului ar putea stabili cine se ascunde în spatele acestor off-shore-uri.
Contactat de „Adevărul", deputatul PSD Cristian Rizea, aflat, în calitate de preşedinte PSD Diaspora, în Italia, la Firenze, s-a mulţumit să se eschiveze: „Nu comentez nimic. Scrieţi ce vreţi!". Doamna Rizea nu poate fi contactată, o angajată a Grădiniţei Vip, unde ea lucrează, spunând că este „în concediu în Italia".
''Nu, nu cunoşteam administratorul care a preluat contractul (Jana Sterian). Respectiva persoană şi respectiva fimă au venit din partea Agenţiei pentru Tineret.''
Ionuţ Negoiţă om de afaceri
Cum a ajuns contractul la soacră
La telefonul lui Robert Negoiţă răspunde cumnatul, care îţi transmite sec: ,,Domnul Robert Negoiţă nu este în ţară. Se întoarce peste o săptămână şi până atunci nu poate fi contactat sub nicio formă, nici la telefon, nici prin e-mail". Mai uşor de găsit a fost fratele lui Robert, Ionuţ Negoiţă. ,,Am încheiat două contracte cu Agenţia pentru Tineret. Era vorba, de fapt, de o asociere în care Agenţia punea la dispoziţie o clădire foarte veche şi foarte degradată, iar noi veneam cu investiţia şi aveam dreptul să exploatăm hotelul şi restaurantul în domeniul în care activăm şi acum. Noi am făcut acolo, pe lângă renovare, şi extindere la sol destul de mare, de vreo 500 de metri pătraţi, şi un etaj.
Nu mai ţin minte exact, se întâmpla în 2004, deci e vorba de aproape şapte ani. Dar am făcut o investiţie de câteva sute de mii de euro. Nu-mi amintesc dacă am recuperat investiţia, dar mi se pare că am găsit o modalitate. Oricum, nu mai ştiu exact motivele pentru care am renunţat, dar unul dintre ele a fost acela că o altă firmă s-a arătat interesată", a precizat Ionuţ Negoiţă. El a adăugat apoi că nu o cunoştea pe administratora firmei care s-a arătat interesată să preia contractul şi, implicit, construcţia de la faza în care se afla: ,,Nu, nu cunoşteam administratorul. Respectiva persoană şi respectiva fimă au venit din partea Agenţiei pentru Tineret".
1,4 milioane de euro este suma „investită" în hotelul, acum în paragină, de la Eforie Sud, destinat tinerilor cu dizabilităţi.
Frăţia lupilor tineri din PSD
Cristian Rizea
În calitate de director general al Agenţiei pentru Tineret, în 2004, a oferit contractele pentru reabilitarea Centrului „Marea Neagră", de la Eforie Sud, firmelor fraţilor Robert şi Ionuţ Negoiţă. În final, contractele au ajuns în propria familie, fiind cedate soacrei sale neoficiale, Jana Sterian. Cristian Rizea (42 de ani) face parte din fosta conducere a Tineretului Social Democrat (TSD), alături de prietenii săi Robert Negoiţă şi Dan Şova. Acum este deputat şi preşedinte al PSD Diaspora. Este cercetat de DNA pentru deturnare de fonduri europene.
Robert Negoiţă
A primit, în 2004, de la directorul Agenţiei pentru Tineret, contractele de reabilitare a Centrului de la Eforie Sud. Chiar cu o lună înainte de expirarea termenului de finalizare i-a cedat contractele fratelui său, Ionuţ Negoiţă, care, la rândul său, le-a pasat Janei Sterian, mama adoptivă a soţiei lui Cristian Rizea. Robert Negoiţă (39 de ani) este şi el un produs al TSD, unde este vicepreşedinte, dar şi vicepreşedinte al Ligii Tinerilor Întreprinzători Social Democraţi. Este deputat PSD de Teleorman. Este cercetat de DIICOT pentru implicare într-un scandal sexual cu minore.
Dan Şova
În 2004-2005, casa sa de avocatură a încheiat contracte de consiliere juridică cu Agenţia pentru Tineret, condusă de Cristian Rizea. În acea perioadă, potrivit UE, Rizea ar fi deturnat fonduri europene alocate programelor pentru tineri. Tot sub „mandatul juridic" al lui Dan Şova s-a derulat şi afacerea de la Eforie Sud. Dan Şova (38 de ani) provine tot din TSD, azi fiind senator de Olt. Dan Şova a fost vizat de un control al ANAF legat de contractele derulate cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Raportul Fiscului a ajuns la DNA.
Misterioasa doamnă Jana: ,,Parcă aţi fi de la poliţie"
Soacra neoficială a lui Cristian Rizea, Jana Sterian (foto) este vizată şi ea de un control al Fiscului, în urma investigaţiei derulate de inspectorii de integritate care au cerut confiscarea a 300.000 de euro din averea pe care deputatul Cristian Rizea nu o poate justifica. Pe lângă contractele derulate cu Agenţia pentru Tineret în perioada în care aceasta era condusă de Cristian Rizea, din 2004 până în 2007, aceasta a cumpărat de la deputat şi de la soţia acestuia nu două apartamente, aşa cum au stabilit inspectorii de integritate, ci trei, toate în Capitală.
Primul dintre ele este cel de pe Calea Plevnei nr. 141, al doilea este cel de pe Maximilian Popper nr. 37, şi al treilea este situat pe strada Lacul Govora, din sectorul 2. Pe acesta din urmă, Jana Sterian (64 de ani) l-a dat în folosinţă, prin contract de comodat, societăţii Primo Expert Imobiliare, administrată de „cuscra" sa, Maria Rizea, mama deputatului Cristian Rizea. În plus, la 9 februarie anul acesta, aceeaşi Jana Sterian a cumpărat, împreună cu Ion Găzaru, fostul şofer al deputatului, pachetul majoritar de acţiuni al firmei SC Fantazia Com SRL, din Sibiu.
Frica
Deşi în ultimii ani a fost acţionar şi administrator al mai multor societăţi comerciale, Jana Sterian nu a plătit, în această calitate, taxe şi impozite statului. Singurele sale venituri declarate Fiscului provin din salariul pe care-l încasează de la aceeaşi firmă de 11 ani, din vânzarea unor case şi din cedarea folosinţei altor imobile. Contactată de ,,Adevărul", Jana Sterian a negat că ar avea vreo legătură de rudenie cu familia deputatului Rizea. În plus, a susţinut că îi cunoaşte de „puţină vreme" pe Josette şi pe Cristian Rizea. Pusă însă în faţa contractelor de vânzare-cumpărare şi a afacerilor derulate cu aceştia, care arată că a avut legături cu familia Rizea cel puţin în ultimii şapte ani, aceasta a bătut în retragere: „Centrul pentru Tineret Marea Neagră nu mai e al meu, l-am cedat demult.
Pot să cumpăr case de la cine vreau. Îi cunosc, dar lăsaţi-mă în pace că sunt vai de capul meu. Sun bolnavă şi acum fac raze". Referitor la chiria pe care deputatul şi soţia sa ar trebui să i-o plătească pentru apartamentul din Calea Plevnei 141, aflat în proprietatea ei, dar în care locuieşte cuplul Cristian şi Josette Rizea, aceasta a replicat: „Nu ştiu dacă mai locuiesc acolo. Dar dumneavoastră parcă sunteţi chiar de la poliţie! V-am spus că nu pot vorbi. Lăsaţi-mă în pace!"
''Centrul pentru Tineret Marea Neagră nu mai e al meu, l-am cedat de mult. Pot să cumpăr case de la cine vreau. Lăsaţi-mă în pace că sunt vai de capul meu. Sunt bolnavă şi acum fac raze.''
Jana Sterian soacra neoficială a lui Cristian Rizea
Radule !!! tot nu inteleg de ce peste noapte nu intra mascatzii peste ei sa-i salte in izmene la miezul noptii,,,pe toti deodata,,,pocaitul ala pacatos si pedofil de Negoitza,ar trebui scuturat de fisc si luatu-i din proprietati imediat.
RăspundețiȘtergere