Ceea ce s-a întâmplat la Bacalaureat 2011, un procent de promovare scăzut, s-a mai întâmplat o dată pe vremea când Andrei Marga era ministru al Învăţământului, spune profesorul Nicolae Manolescu, dar imediat atunci, în cei doi ani care au urmat, procentul de promovare a urcat foarte rapid la cote extrem de înalte, de 80-90%. "Am scris la vremea respectivă că nu este posibil la o distanţă de doar un an sau doi să fie copii atât de diferiţi. Ceea ce era diferit era exigenţa la examen.Rezultatul de anul acesta este unul onest, foarte aproape de adevăr, care pune în evidenţă un declin al şcolii din România".
Declinul are la bază nişte mentalităţi statornicite atât printre elevi, cât şi printre profesori. Elevii au ajuns să creadă că şcoala nu le foloseşte la nimic, că nu au nici un câştig de pe urma liceului, iar profesorii că nu au de ce să-şi facă meseria cum trebuie când sunt atât de prost plătiţi: "De ce să se străduiască profesorul care porneşte de la un salariu de 750 de RON şi ajunge cu toate gradele la 1300 de RON? Dar dacă este o meserie care nu se poate face fără vocaţie aceea este profesoratul, iar în învăţământul de astăzi sunt destui profesori fără vocaţie. Un profesor fără vocaţie însemnă să le grevezi copiiilor viitorul. Nu ne gândim că aceşti copii sunt generaţia care ne vor opera, cei care ne vor învăţa la rândul lor, cei care ne vor ţine predici la biserică, nu ne gândim că ne vom da pe mâna unor oameni fără o minimă pregătire..". Profesorii preferă să dea meditaţii, care sunt scumpe şi pe care nu şi le permit toţi copiii, în plus, s-a dovedit anul acesta la Bacalaureat, sunt şi ineficiente. "Sistemul de a face cu mai mulţi deodată se vede că nu dă rezultate. Eu vă spun, am foşti studenţi profesori care refuză să dea meditaţii, fac cu copiii doar la clasă, şi cărora nu le-a picat nici unul BAC-ul", spune profesorul Manolescu. Iar practica unor profesori de a nu lucra cu copiii la clasă pentru a-i obliga să vină la ei la meditaţii este nu numai o ipocrizie, când vorbesc de salariile mici din învăţământ, dar şi o ticăloşie.
Din păcate, continuă el, nu poţi da afară un profesor pentru că este slab. Regulamentul Corpului Didactic prevede pentru evaluarea unui profesor criterii morale sau penale, dar nu şi criterii de competenţă profesională. Mai precis, un profesor poate fi dat afară dacă face avansuri sau bate copii, dar nu şi dacă e prost. "Vine Inspectoratul, îi dă o notă proastă, dar care nu are nici o valoare. Eu cred că un profesor căruia nu i-a trecut nici un copil de la clasă BAC-ul, cum s-a întâmplat în unele judeţe, poate fi dat afară", spune Nicolae Manolescu, care adaugă: "Marea problemă este însă că nu avem destui profesori". Iar dacă Bacalaureatul ar fi cu adevărat un examen exigent, procentul scăzut al celor care l-au luat anul acesta s-ar mai reduce o dată la jumătate.
Ce soluţii vede Nicolae Manolescu pentru ca şcoala românească să-şi recapete criteriile de performanţă, în afară de copiii care trebuie să pună cu adevărat mâna pe carte? Prima dintre ele este un Bacalaureat diversificat, în funcţie de talentele şi interesele fiecăruia: "Să vă dau un exemplu: în Franţa sunt patru tipuri de Bacalaureat. Este cel tehnic, cel ştiinţific, cel umanist şi cel combinat, şi este firesc să fie aşa. Nu trebuie să-i pedepseşti pe copii, ci să le dai o şansă. E o nenorocire să-i obligi să dea examen la materii pentru care nu au nici o chemare, că nici Einstein nu ştia să cânte la pian şi nici Enescu să rezolve probleme de fizică". Cea de-a doua soluţie este redeschiderea şcolilor de meserii, spre care să se îndrepte toţi copiii care nu fac faţă exigenţelor pe care le presupune de fapt un liceu în care se face cu adevărat carte. "Aveam un vecin care avea două loaze copii. Ei, copiii ăştia, care nu se omorau cu şcoala, îi făceau şi îi desfăceau motocicleta în 20 de minute. I-am zis: Dă-i la o şcoala profesională, nu vezi ce buni sunt, ei or să câştige mulţi bani şi or să te ţină şi pe tine la bătrâneţe! El nu şi nu, că vrea ca ei să facă liceul. I-a dat la liceu şi căra tot timpul plase ca să-i treacă clasa. De aia s-au desfiinţat şcolile profesionale, că nu mai aveau candidaţi, însă ele le dădeau copiiilor o şansă de a face lucrurile la care sunt buni şi pe care le place să le facă". Nu în ultimul rând, mai spune Nicolae Manolescu, profesorii ar trebui să fie bine plătiţi.
luni, 4 iulie 2011
Manolescu: "Nu poţi da afară un profesor prost"
Rezultatele de la Bacalaureat 2011sunt oneste, foarte aproape de adevăr, iar dacă examenul ar fi cu adevărat riguros procentul scăzut al celor care l-au trecut s-ar mai reduce o dată la jumătate. O spune profesorul universitar şi criticul literar Nicolae Manolescu, care afirmă că vina pentru un asemenea rezultat slab o poartă nişte mentalităţi statornicite atât printre elevi, cât şi printre profesori.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
I do believe all of the ideas you have offered for your post.
RăspundețiȘtergereThey're very convincing and can certainly work. Still, the posts are too quick for beginners. May you please prolong them a little from next time? Thank you for the post.
Check out my web-site: warriorforum.com
My site :: social bookmark
Very good article! We are linking to this particularly great article on our site.
RăspundețiȘtergereKeep up the good writing.
Have a look at my page how to detox your body
Hi to every , since I am in fact keen of reading this weblog's post to be updated on a regular basis. It consists of good data.
RăspundețiȘtergereAlso visit my website - league of legends Download
Wow, fantastic blog layout! How lengthy have you been running a blog for?
RăspundețiȘtergereyou made running a blog look easy. The entire look of your website is fantastic,
let alone the content!
My web blog ... forex trading system
Hello, I enjoy reading through your article. I wanted to write
RăspundețiȘtergerea little comment to support you.
my web-site: how to lose belly Fat
Yes! Finally something about Starcraft 2 hack.
RăspundețiȘtergereIt's a shame you don't have a donate button! I'd most certainly donate to this outstanding blog! I guess for now i'll settle for bookmarking
RăspundețiȘtergereand adding your RSS feed to my Google account. I look forward to
fresh updates and will talk about this site with my Facebook group.
Chat soon!
My website: World Of Tanks Hack
Spot on with this write-up, I actually believe that this web
RăspundețiȘtergeresite needs a lot more attention. I'll probably be returning to see more, thanks for the info!
Feel free to surf to my web site: dry scalp treatments
Can you tell us more about this? I'd love to find out more details.
RăspundețiȘtergereAlso visit my page :: Diarrhea Remedies
Post writing is also a excitement, if you know after that you can write otherwise it is difficult to write.
RăspundețiȘtergereTake a look at my web blog :: tattoo removal cream reviews
Definitely consider that that you stated. Your favourite
RăspundețiȘtergerereason appeared to be at the internet the simplest factor to take
into accout of. I say to you, I certainly get irked whilst other people consider issues that they just do not realize about.
You managed to hit the nail upon the top and also defined
out the entire thing without having side-effects , folks can take a signal.
Will likely be back to get more. Thanks
Check out my homepage - recycling facts
Pretty great post. I just stumbled upon
RăspundețiȘtergereyour blog and wished to mention that I've truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing for your rss feed and I hope you write once more very soon!
my homepage Dragonvale Cheats
Hi there, I found your blog by way of Google whilst searching
RăspundețiȘtergerefor a comparable topic, your website came up, it appears great.
I've bookmarked it in my google bookmarks.
Hello there, just was alert to your blog thru Google, and found that it is really informative. I am going to be careful for brussels. I'll appreciate in the event
you continue this in future. Many folks shall be benefited from your writing.
Cheers!
Look into my web blog - Psn Code Generator