joi, 23 iunie 2011

CCR: Modificarile aduse statutului politistului sunt constitutionale

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, joi, ca sunt constitutionale prevederile legii de modificare si completare a Legii 360/2002 privind statutul politistului, relateaza Agerpres.

Judecatorii Curtii au respins cu majoritate de voturi sesizarea formulata de 111 deputati ai Partidului Social Democrat (PSD) si ai Partidului National Liberal (PNL) referitoare la neconstitutionalitatea modificarilor aduse statutului politistului.

Decizia CCR este definitiva si obligatorie, urmand sa se publice impreuna cu motivarea in Monitorul Oficial.

In 2 iunie, PSD si PNL au atacat la CCR proiectul pentru modificarea Legii privind statutul politistului.

"Contestam atat elementele de procedura, cat si pe cele de fond. Criticam, in primul rand, faptul ca la Camera Deputatilor proiectul a fost modificat substantial fata de Senat, ceea ce incalca o decizie din 2008 a CCR. Pe fond, se incalca drepturile cetateanului, se creeaza doua statute ale functionarilor publici, deoarece Legea 360 facea trimitere la Legea 188. Astfel, se fac derogari si se lasa la latitudinea unui singur om, ministrul de interne, sa faca regulile jocului", a explicat atunci liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa.

In ceea ce priveste elementele de procedura, in contestatia Opozitiei se mentioneaza ca acest act normativ este viciat de neconstitutionalitate in ansamblu, deoarece adoptarea acestuia a fost realizata cu incalcarea normelor constitutionale.

"Referitor la procedura legislativa desfasurata in Camera Deputatilor in ceea ce priveste adoptarea legii pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului, va invederam faptul ca procedura a fost viciata prin faptul ca au fost puse in discutie o serie de amendamente, amendamente care nu au fost analizate, in prima instanta, de Senat", sustin semnatarii contestatiei.

Pe fond, Opozitia arata ca proiectul pentru modificarea Legii 360/2002 privind Statutul politistului incalca, in primul rand, principiului egalitatii in drepturi a cetatenilor.

"Prevederile legii pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului instituie un tratament in mod vadit defavorabil persoanelor care ocupa functia publica de politist fata de alti functionari publici care se bucura de stabilitate si de aplicarea tuturor prevederilor din Statutul functionarilor publici, care ii protejeaza fata de schimbarile si/sau suspendarile intempestive si abuzive ori nelegale din functie", se afirma in contestatie.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat proiectul pentru modificarea Legii 360/2002 privind statutul politistului, principalele prevederi ale legii, cele referitoare la modul de evaluare profesionala si la schimbarea perioadei de reconversie profesionala - astfel incat aceasta sa se faca la sase luni dupa o decizie de disponibilizare, si nu inainte, ca pana acum - urmand sa fie aplicate de la 1 ianuarie 2012.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce va place?Ce nu va place?