vineri, 24 iunie 2011

Monumente de nesimtire(14): Azi: Ioan Niculae

Ping-pong-ul miliardarului Niculae: Fabricile îi sunt turate la maxim dar e şi gata să le închidă. Iar

In aprilie combinatele InterAgro erau, toate, închise. Acum patru dintre ele merg, din nou, şi chiar foarte bine, deşi preţul gazului, principala materie primă, a rămas constant. Ioan Niculae spune, însă, că le va închide imediat dacă o iniţiativă a Guvernului va fi pusă în aplicare

Patru din cele şase combinate chimice pe care le deţine Ioan Niculae au fost redeschise şi merg cu motoarele turate la maxim, de unde numai cu trei luni în urmă erau toate închise pe motivul că nu mai sunt rentabile din cauza preţului mare al gazului.

În prezent preţul gazului a rămas neschimbat, dar, spune Niculae, există oconjunctură internaţională propice. „Există şi cerere pentru gaze, a mai crescut şi preţul la cereale, e bine. Pe noi ne afectează foarte mult preţul gazului pentru că reprezintă 17% din costurile de producţie a îngrăşămintelor”, a declarat, pentru Money.ro, Niculae.

În primele trei luni ale anului miliardarul închidea, treptat şi cu mare tam-tam, cele şase combinate ale sale, trimiţând 7.000 de oameni în şomaj tehnic. Explicaţia lui: nu mai putea susţine activitatea odată ce Guvernul îi anulase facilitatea de a se aproviziona doar cu gaz din intern şi nu la un preţ de coş precum populaţia ori consumatorii neîntreruptibili format dintr-o medie ponderată a preţului gazului românesc cu cel de import. De această facilitate miliardarul a beneficiat timp de 16 luni din vara anului 2009 până la sfârşitul toamnei anului trecut, timp în care combinatele sale au fost alimentate doar cu gaz produs deRomgaz la 165 de dolari pe mia de metri cubi în timp ce gazul rusesc ajunsese sa coste de peste două ori mai mult.

Deşi acum îi merge bine, o nouă iniţiativă guvernamentală pare că o să-i strice apele lui Niculae. Printr-o Ordonanţă de Urgenţă s-a stabilit crearea a două coşuri distincte de gaze, unul pentru populaţie în care să se bage, cu preponderenţă, gazele din intern şi un altul pentru consumatorii industriali alcătuit într-o proporţie mai mare din gaze ruseşti. Scopul declarat al Executivului este să se obţină îngheţarea preţurilor pentru gospodării până în martie 2012 mai ales că se previzionează că preţul gazelor ruseşti ar putea ajunge la 530 de dolari mia de metri cubi de la 435 în prezent. În schimb, pentru fabrici preţul gazului ar urma să crească cu circa 30% în două etape, până în martie 2012.

„Este o soluţie foarte rea. Omoară fabricile. Păi cum să omori calul care trage la căruţa economiei. Acum, da, sunt rentabil. Dar la o creştere a preţului la gaz cu 16-17% intru pe gaură şi închid imediat. Chiar şi la o depăşire cu un dolar a pragului de rentabilitate închid şi trimit oamenii în şomaj. Sper, totuşi, ca autorităţile să fie mai precaute în joaca lor cu gazul”, arată Niculae.

Grupul InterAgro deţinut de Ioan Niculae procesează gaze în fabricile NitroPoros Făgăraş, Viromet Victoria, Ga Pro Co Săvineşti, Amurco Bacău, Donau Chem Turnu Măgurele şi Chemgas Slobozia. Combinatele lui Niculae sunt cel mai mare consumator de gaze din ţară, după populaţie, „înghiţind” circa două miliarde de metri cubi anual în timp ce consumul total al ţării este de aproximativ 14 miliarde de metri cubi.

Autor: Florin Cojocaru, Florin Cojocaru | Sursa: Money.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce va place?Ce nu va place?