duminică, 17 iulie 2011

Alin Fumurescu pentru Contributors:… ingaduiti-ne si noua sa fim romani! Totusi. N-aveti voi monopolul Romaniei.

… va spun drept: m-am saturat sa fim tot timpul in defensiva. Stim. Am plecat din tara, care mai de multisor, care mai de curand. Motivele au fost diferite de la caz la caz – cum diferite, daca stati stramb si judecati drept, sunt si motivele voastre, ale celor care ati ales sa ramaneti. Eu, bunaoara, am plecat din intamplare – iar cei care ma cunosc va pot confirma acest lucru – , dar asta nu ma face sa mai uit de sus (sau de jos) la vreo categorie de romani.

De fapt, nici noi n-am plecat de tot, nici voi n-ati ramas de tot.

Noi n-am plecat de tot, pentru ca ne tot intoarcem acasa, pentru ca tot citim ce se intampla in Romania, pentru ca tot vorbim romaneste, pentru ca tot mai mergem la Biserica si ne invatam copiii sa spuna “Ingerasul” inainte de culcare. Pentru ca ne pasa.

Si nici voi n-ati ramas chiar de totului tot, pentru ca urmariti si voi ce se intampla prin lume, pentru ca deschideti si voi internetul sa vedeti ce mai face Kate (parca), pentru ca va pasa ce se intampla cu Grecia, Spania, Italia, Germania sau Statele Unite. Ba, indraznesc s-o spun, poate ca voua va pasa chiar mai putin de traditii, mai putin de limba romana, mai putin de tara, decat ne pasa noua. Poate ca romgleza voastra e mai americaneasca decat a noastra. Poate ca voi folositi expresii precum “OK” (stiti de unde vine?) si “cool” mai mult decat le folosim noi. De LOL WTF si OMG, ce sa mai vorbim? Poate ca voi mergeti mai rar la Biserica si va bucurati mai putin de 1 Decembrie. Pentru ca noi ne straduim pentru tot ceea ce voi primiti de-a gata: abecedarele si vopseaua rosie de oua si zilele libere de Paste si cate si mai cate. Pentru ca la noi datul devine, pe zi ce trece, o alegere constienta, un efort, cata vreme pentru voi datul ramane dat.

Nu dau cu piatra. Incerc sa inteleg. Incerc sa va faceti sa intelegeti. Voi va culcati cu Romania, va treziti cu Romania si va petreceti ziua cu ea. E lesne sa te mai si plictisesti, sa te mai si scoata din sarite, sa constati ca-i pute gura in zori si e beata-moarta la lasatul serii. Stim asta, am fost si noi acolo, va amintiti? Dar pentru noi ramane iubita de la distanta, mereu gatita, mereu parfumata cu amintirile din tinerete, chiar si-atunci cand se da in spectacol si-si da poalele peste cap. Voi o respirati din reflex, noi o tragem in piept voluntar. Ati incercat vreodata sa va constientizati respiratia mai mult de cinci minute?

La o privire mai atenta, cu totii plecam si venim din tara de mai multe ori pe zi.

Si-atunci de ce noi trebuie sa ne justificam mereu in fata voastra pentru ca ne pasa? Si ne pasa. Pana la prasele ne pasa. N-aveti voi monopolul pasarii.N-aveti voi monopolul Romaniei. Si-atunci de ce ati fi voi mai romani decat noi?

**********

De ce unuia ca Vlad Nistor, mai nou in Senatul EVZ (la mai mare!), i s-a casunat pe noi si pe votul prin corespondenta?

http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-si-liber-exprimat-937909.html

Sa-ncepem cu inceputul. Sa incepem cu titlul “... si liber exprimat” (credeam ca am copyright pe titlurile cu puncte-puncte :) ). Care ar fi ideea sugerata – ca votul romanilor din diaspora NU e liber exprimat? Ca e manipulat? De cine? De media romaneasca, la care ne uitam cu totii? De Merkel, Sarkozy, Obama sau mai stiu eu cine? Chiar crede Vlad Nistor ca un capsunar din Spania e mai puti la curent cu realitatile din Romania decat tantiMarioara din Crisul de Sus?

Vlad Nistor mai e suparat ca ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, initiatorul legii, si-ar fi varat nasul unde nu-i fierbe oala, si-anume in ograda Ministerului de Interne. Cum ar veni, intr-o prima faza, nu-l deranjeaza atat ideea, cat initiatorul acesteia. Daca tot e chitibusar, poate ar fi fost bine ca initiativa sa apartina Departamentului Romanilor de Pretutindeni (DRP), aflat direct in subordinea Cancelariei primului-ministru. Luam creionul chimic, il umezim usurel in gura, citim si subliniem:

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni elaborează şi aplică politica în domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni, în conformitate cu obiectivele majore de politică externă ale României şi cu Programul de Guvernare.

Strategia naţională privind relaţiile cu românii de pretutindeni are la bază principiul identificării soluţiilor adecvate situaţiilor particulare existente în cadrul comunităţilor româneşti din vecinătatea României şi din emigraţie sau ale originarilor din ţara noastră.”

S-a-nteles domnu’ Nistor? Sa va fac un desen?

Mergem mai departe, cu grija mare, pipaind drumul cu piciorul, pas cu pas, ca aberatiile incep sa se acumuleze si ne pot dezorienta.

Pasul (1): Vlad Nistor se intreaba “cum poate legea garanta respectarea caracterului secret, direct şi liber consimţit al votului exprimat prin corespondenţă“? “Există oare formule prin care, în interiorul unei familii, de pildă, un soţ să nu uzurpe dreptul electoral al celuilalt?” Domnu’ Nistor, nu exista! Nu exista la nici un sistem de vot garantia ca un sot, parinte, bunic, vecin, amanta, eventual EvZ sau Vlad Nistor nu va influenta votul altuia, dar asta nu are nimic de-a face cu votul prin corespondenta.

Pasul (2): Ce garanţii ne poate da legea în sensul caracterului neinfluenţat prin mijloace nelegale a unui vot exprimat prin corepondenţă într-o ţară în care cultura cumpărarii voturilor este atât de răspândită?” Domnu’ Nistor, v-a scapat esentialul. Votul orin corespondenta ar urma sa se aplice tocmai acelor romani care NU traiesc intr-o tara in care cultura cumpararii voturilor, stiti Dvs….

Pasul (3) – cu stangu-n dreptul: “Ca principiu este cât se poate de sănătos ca toţi cetăţenii unei ţări să poată beneficia de dreptul de a alege, indiferent de conjunctură sau de locul în care se află.” Pai vedeti, domnu’ Nistor? Despre principii vorbim, de fiecare data cand punem in discutie sistemul de vot. Altminteri, daca am lua-o situatie particulara cu situatie particulara, ma tem ca nu multi s-ar califica pentru “votul informat”, in cunostiinta de cauza. Recunoasteti?

Pasul (4) – cu dreptu-n stangul, i.e., mersul impletiticit. “Dar este oare România, ţara în care turismul electoral este o modă şi în care cursa pentru cumpărarea de voturi a devenit sport naţional, pregătită pentru un asemenea exerciţiu?” Domnu’ Nistor, haideti sa recapitulam: NU e vorba despre votul din Romania.

Pasul (5) – aici cadem deja cu nasul in tarana si renuntam la mersul biped: “La aceasta se adaugă faptul că cel puţin o discriminare majoră poate să apară în condiţiile în care această lege ar fi adoptată – românii din ţară nu vor avea acces la o formulă electorală pe care cei cu domiciliul în străinătate o vor putea utiliza.” Alo? Domnu’ Nistor? Domnu’ Nistor? Fie sustinem ca votul prin corespondenta “nu e liber”, fie sustinem ca prezinta un avantaj celor care pot (si vor) sa-l practice? Altmineri ne incurcam total in logica si picam in sant. E ca si cum ai sustine ca bautul e daunator sanatatii si alcoolul ar trebui interzis, pentru ca doua sughituri mai incolo sa sustii ca betivii sunt discriminati pozitiv, anti-alcoolicilor interzicandu-li-se acest drept.

Uite ca in SUA, dupa experienta cu prohibitia, oamenii au invatat din greseli. Votul prin corespondenta se practica de multi ani, NU doar pentru cei care sunt plecati de la domiciliu, dar – horribile dictu, domnu’ Nistor – ci si pentru cei care nu au chef sau nu pot sa mearga la urne in ziua votului desi alegerile i-au prins in oras !

Cat despre promisiunea ministrului Baconschi de a aduce un milion de voturi in plus, care va nemultumeste atat de tare – domnu’ Nistor! E vorba despre voturi aduse tarii, nu PDL!

Haideti ca spun eu ce nu indrazniti dumneavoastra pe dupa pom: va e teama ca diaspora voteaza PDL! Se prea poate. Din motive lesne de explicat, diaspora tinde sa voteze cu dreapta. Asta e un fapt. Acum. Maine, sub presiunea crizei si a somajului, lucrurile s-ar putea schimba. Ca principiu, insa, domnu’ Nistor, ca principiu NU putem nega unor categorii de cetateni cu drepturi depline accesul la vot pe motive ideologice. Ideologiile se schimba. Maine, foarte probabil, diaspora va servi stangii. Sa va dau un exemplu mai pe-nteles: negrii din America votau traditional cu Democratii. Pana au inceput sa voteze, tot traditional, cu Republicanii. Acum, de cativa ani incoace, voteaza din nou traditional, iarasi cu Democratii. Preferintele astea se schimba, mai devreme sau mai tarziu, ca de aia sunt preferinte si de aia votam – sa vedem care mai sunt. Dar asta nu are nimic de-a face cu principiul.

Si nu-mi veniti cu sofisme a la domnu’ Crin Atonescu, care-si imagineaza ca intoarce pe dos argumentul revolutionarilor americani – No taxation without representation! – cand sustine ca nici reprezentare, fara taxare! Macar din doua motive: (a) istoric vorbind – dar stiti ca asta nu e punctul forte al domnului Antonescu – sloganul american a fost doar atat – un slogan. Un pretext de genul “ba, George, tu de ce n-ai basca?” (c-avea coroana, dar asta e o alta discutie); (b) nu vreti sa calculam exact cate taxe platesc in Romania “capsunarii”, pe diferite cai, in raport cu multi dintre romanii “bastinasi”. S-ar putea sa vi se restranga dramatic bazinul electoral.

Si cu asta ma opresc, ca ma apuca asa, ca o greata cand vad ca niste romani vor sa faca alti romani cetateni “de categoria a doua”.

Sa-mi fie de invatatura de minte. Asa e cand petreci prea mult timp cu o iubire. Afli ca ii mai pute si gura.

PS Domnu’ Nistor, daca tot vreti egalitate la vot cu diaspora, va propun ca-n ziua votului sa calatoriti intre 10 si 500 de kilometri inainte de a aplica stampila. Ca asta fac “capusnarii”. Stiti dumneavoastra, romanii de categoria a doua. Dupa stiinta mea, recordul absolut e detinut de catre Marius Delaepicentru. 900 de km dus, 900 intors, cu trenul, pana la consulat. I-a fost interzis dreptul de vot pe motiv de buletin expirat. Ce ziceti?

*******

Ingaduiti-ne si noua sa fim romani! Asta nu e o problema de politica. Asta e o problema de id-entitate si de id-entificare. Nu mai e o problema de romanitate. E o problema de omenitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce va place?Ce nu va place?