miercuri, 20 iulie 2011

Irlanda: O doctorita care si-a facut studiile in Romania nu a fost capabila sa ia pulsul unui pacient

O doctorita de la un spital irlandez a fost declarata incompetenta de o comisie de ancheta dupa ce femeia s-a dovedit incapabila sa ia corect pulsul unui pacient. Doctorita, al carei nume este Asia Ndaga (31 de ani), si-a facut studiile in Romania. Ea a dat examenul de rezidentiat in 2008, iar lucrarea de diploma, cu titlul "Studiul oboselii scolare la elevii din ciclul gimnazial", este inregistrata la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti.

Femeia a fost angajata la Letterkenny General Hospital la 1 iulie 2010, iar Comisia a descoperit ca au existat indoieli legate de competenta ei inca din momentul in care s-a alaturat echipei de la respectiva institutie sanitara: cunostintele sale medicale au fost considerate "slabe" pentru un doctor, era mult prea inceata in procesul de evaluare a pacientilor si avea probleme la calcularea dozelor de medicamente ce trebuiau acordate acestora.

Comisia a mentionat un incident in care o asistenta medicala ar fi fost nevoita sa-i arate doctoritei cum sa confirme moartea unui pacient si cum sa scrie corect fisele medicale ale unui pacient transferat din Dublin.

La 18 august 2010, dupa aparitia informatiilor ce puneau sub semnul intrebarii competentele lui Ndaga, doctorul geriatru Ken Mulpeter a supus-o unei evaluari. El a pus-o sa consulte un pacient ce sufera de o boala pulmonara obstructiva cronica si cu batai neregulate ale inimii.

Mulpeter a rugat-o sa ia pulsul pacientului, iar Ndaga, in loc sa-si puna degetele pe partea din interior a incheieturii mainii, a verificat exact in partea opusa. Ea i-a comunicat evaluatorului ca pulsul pacientului este normal.

"Evident ca am fost un pic socat, asa ca am rugat-o sa-i ia pulsul la picioare. Si-a pus doua degete pe o zona a piciorului unde nu simti pulsul", a declarat Mulpeter, citat de Irish Times, adaugand ca felul in care poti lua pulsul unei persoane se adauga in anul intai sau doi de facultate.

Medicul a afirmat ca Ndaga nu a fost capabila sa spuna care era cantitatea de oxigen administrata pacientului, desi acest lucru putea fi facut citind datele de pe masca de oxigen si de pe un aparat montat pe perete.

De asemenea, doctorita nu stia de ce omul avea pieptul afectat, un indiciu de boala pulmonara. Ndaga a sugerat ca pacientul suferea de rahitism.

In plus, din cauza dificultatilor de limba, Ndaga nu a studiat istoria medicala a pacientului.

Doctorul Mulpeter a decis ca femeia nu este competenta sa lucreze in spital, iar contractul ei a fost anulat.

Comisia a hotarat ca doctorita a avut o performanta profesionala scazuta.

Comisia de ancheta a stabilit ca, inainte de angajare, Ndaga nu a fost intervievata de cei din spital, iar acestia nu i-au verificat recomandarile. Managerul de resurse umane al spitalului, Pat Murray, a declarat ca ea ar fi fost intervievata de Royal College of Physicians of Ireland, ca parte a unui proces central de recrutare, desfasurat la nivelul intregii tari.

Comisia a descoprit ca spitalul nu stia cu exactitate daca ea mai lucrase in Irlanda inainte de a ajunge la spitalul Letterkenny. Ea ar fi mentionat insa unui doctor ca aceasta era prima ei slujba in Irlanda.

HotNews.ro a descoperit ca Asia Ndaga si-a sustinut Lucrarea de diploma pe disciplina "Igiena si Ecologie Medicala", in anul 2008, aceasta avand titlul: "Studiul oboselii scolare la elevii din ciclul gimnazial". Conducatorul stiintific al lucrarii de diploma a fost Aurelia Cordeanu.(hotnews.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce va place?Ce nu va place?