duminică, 17 iulie 2011

Pentru un suporter stelist adevarat asta este intr-adevar o drama: Stefan Sames a murit! Dumnezeu sa-l odihneasca!

Stefan Sames, fostul capitan al formatiei SteauaBucuresti, a murit in noaptea de sambata spre duminica, dupa o lunga suferinta cauzata de o tumoare nazo-faringiana.

Fostul fotbalist si antrenor a incetat din viata in jurul orei 02.00, dupa aproape jumatate de an de lupta cu teribila boala.

Drama lui Fane, asa cum il strigau cei apropiati, a inceput in momentul in care a fost dat afara de oamenii lui Gigi Becali de la Centrul ce Copii si Juniori ai Stelei, acolo unde ocupa un post de antrenor. Aproape imediat, fostul capitan al "ros-albastrilor" a tradat semnele unei semipareze pe partea dreapta, dupa cum marturisea chiar sotia, iar dupa putin timp a fost depistat cu o tumoare plasata intr-o zone inoperabila.

Lipsa banilor a facut ca tratamentul de specialitate care se impunea in acest caz sa intarzie, desi finantatorul Stelei, acelasi Gigi Becali, s-a laudat in cadrul unor emisiuni televizate ca va suporta integral costurile de spitalizare.

Abia dupa ce Cosmin Olaroiu si Mirel Radoi l-au ajutat cu cateva zeci de mii de euro, Sames a ajuns la o clinica din Austria, unde a intrat pe mana medicilor specialisti, insa s-a intors in tara dezamagit deoarece radioterapia nu a avut efect asupra tumorii.

Cine a fost Stefan Sames?

Fane Sames s-a nascut in data de 14 octombrie 1951, in localitatea ilfoveana Dobroiesti, si a fost un produs al scolii de fotbal a Stelei, club pe care l-a slujit cu dedicatie pana in ultimul an de viata.

Sames a debutat in Liga 1 in 1971, in tricoul Universitatii Craiova, insa consacrarea a cunoscut-o tot in Ghencea, unde a revenit doi ani mai tarziu. Din 1973 a imbracat tricoul "ros-albastru" al primei echipe si a ramas acolo timp de 9 sezoane, perioada in care a adunat 261 de meciuri, 20 de goluri marcate, doua titluri de campion al Romaniei si doua Cupe ale Romaniei.

In 1979 a fost desemnat cel mai bun jucator roman, desi evolua pe un post care nu l-a scos in evidenta, cel de fundas.

Dupa ce a agatat ghetele in cui, s-a dedicat meseriei de antrenor de juniori, alegand, si de aceasta data, tot Steaua, club in cadrul caruia a lucrat la Centrul de Copii si Juniori, pana a fost dat afara, la inceputul acestui an.

Un comentariu:

  1. De Cristian Otopeanu


    Este 11 dimineaţa şi gerul înveleşte Complexul Sportiv Steaua. Un bărbat de 59 de ani stă în cabinetul doctorului echipei secunde şi povesteşte. Nu, acum nu are probleme medicale, doar că nu are o cabină în care să stea pe parcursul celor 4 ore zilnice de program stipulate în preaviz. Intrarea reporterului Gazetei îi descreţeşte fruntea: "Haideţi să mergem la terenurile de antrenament! Vorbim acolo".

    Îmbrăcat gros, cu fular şi căciulă, sînt -7 grade Celsius afară!, Ştefan Sameş se îndreaptă către terenuri. Da, cunoaşteţi tiparul: "Nu sînt bani şi se fac restructurări. Ne pare rău". Cam aşa se motivează o despărţire. Nu şi în cazul lui. "Domnule Sameş, aveţi ceva la club. Veniţi să semnaţi!". Atît a auzit la telefon, însă nu din partea vreunui oficial. De fapt, nimeni din club nu a stat faţă în faţă cu el. "Stiţi ce m-a dezamăgit? Modul în care eu şi ceilalţi foşti mari jucători ai clubului am fost trataţi. Eu, Sătmăreanu, Majearu... Totul are un final, dar nu cred că îl meritam pe acesta", începe povestirea fostul mare fundaş al naţionalei şi al Stelei, pe măsură ce păşeşte uşor şi priveşte în depărtare.

    Cîştiga 880 de lei pe lună

    "Eraţi scump?", vine întrebarea. Răspunsul: "Dacă 8,8 milioane de lei vechi, lunar, vi se par o sumă mare...". Tuşeşte ca să îşi dreagă vocea. Continuă: "Atît eram plătiţi şi eu, şi Vasile Aelenei, şi Florea Voinea". Reporterul îndrăzneşte: "Dar rezultatele obţinute?". Replica vine aproape imediat: "Ce rezultate să ai, atunci cînd eşti plimbat de la o grupă de copii la alta? M-au pus şi la juniori republicani, m-au facut şi scouter...". Îşi leagă fularul în jurul gurii. "Nu aşa se face treabă. Trebuie să îţi dea o grupă şi să te lase să o duci la capăt. Să zicem, de la 12 pînă la 19 ani. Abia atunci se trage linie. Altfel, ce rezultate să ai?".

    RăspundețiȘtergere

Ce va place?Ce nu va place?