joi, 21 iulie 2011

Costine, n-ai vrea sa-nchizi usa de la puscarie pe dinauntru?

O imagine din Guvernul României: secretarul de stat George Costin, alături de şefa Serviciului Contencios  din SSPR

FOTO: CRISTIAN DELCEA

O imagine din Guvernul României: secretarul de stat George Costin, alături de şefa Serviciului Contencios din SSPR

„Adevărul“ cere demiterea din Executiv a secretarului de stat al revoluţionarilor. Prin intermediul Asociaţiei „Metrou“, George Costin a transformat o lege a recunoştinţei într-o mega-afacere.

Se strânge laţul în jurul impostorilor care căpuşează de peste 20 de ani bugetul de stat, pozând în mari revoluţionari. Ziarul „Adevărul" a scris în ultimele trei luni, de-a lungul serialului „Misterele Revoluţiei", numeroase articole în care a arătat adevărata faţă a multora dintre aşa-zişii revoluţionari, iar premierul Emil Boc a declarat în urmă cu o săptămână că ia în calcul acordarea de indemnizaţii lunare doar pentru urmaşi şi răniţi, urmând ca „luptătorii remarcaţi" să nu mai primească nimic.

Drumul de la PCR la PDL

Vă prezentăm astăzi cele mai concrete dovezi despre mizeria din interiorul acestui fenomen al certificatelor de revoluţionar, transformat într-o afacere din care se scot profituri de milioane de euro. O mizerie pe care revoluţionarii au scos-o şi mai tare la iveală trimiţându-l ca reprezentant în Guvernul României pe unul dintre cei mai controversaţi membri. Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) este condus de aproape un an de George Costin, traseist politic, acuzat de-a lungul anilor de grave nereguli şi aflat în vizorul DNA pentru trafic de influenţă. Un personaj care a creat o asociaţie-gigant (Asociaţia „Decembrie 1989 - Metrou") şi a produs mii de revoluţionari de la care a încasat procente grase din sumele pe care aceştia le-au primit retroactiv de la buget.









Istoria acestui veritabil tratat de impostură începe cu mulţi ani în urmă, pe când George Costin (ofiţer MApN până în 1983) era un membru de nădejde al Partidului Comunist Român. Ataşamentul său faţă de idealurile partidului trebuie să fi fost unul extrem de ridicat, întrucât Revoluţia din 1989 l-a prins în funcţia de şef al Gărzilor Patriotice de pe platforma muncitorească IMGB. Pentru cine nu ştie, Gărzile Patriotice erau formaţiuni paramilitare alcătuite din oameni ai muncii, denumite propagandistic „braţul înarmat al partidului".

Conform ordinului dat pe 17 decembrie 1989 de Nicolae Ceauşescu, Gărzile Patriotice au fost înarmate şi scoase în stradă să asigure ordinea, fiind pregătite, deci, ca forţă de represiune. Asta nu l-a împiedicat pe George Costin ca, după fuga lui Ceauşescu de pe 22 decembrie, să sară rapid în barca noii puteri şi să pozeze în revoluţionar şi anticomunist sadea. S-a înscris imediat în FSN, pentru ca apoi, în funcţie de interes, să treacă prin PD, PSD şi PDL.

Spre sfârşitul anului 1992, când printr-un amendament la Legea 42/1990 s-au extins beneficiile revoluţionarilor dincolo de graniţa urmaşilor şi răniţilor, inventându-se titlul de „luptător remarcat", George Costin a simţit potenţialul unei uriaşe afaceri şi s-a înscris în Asociaţia „Decembrie 1989 - Metrou". În scurt timp a ajuns să conducă această asociaţie şi a început să înfiinţeze filiale în mai multe oraşe ale ţării, membrii fiind selectaţi în general de pe platformele muncitoreşti, adică oameni simpli şi uşor de manipulat. La apogeu, asociaţia avea 38 de filiale în toată ţara! Asociaţia „Metrou" are sau a avut la un moment dat filială inclusiv în oraşe precum Mangalia, Câmpulung Muscel sau Pucioasa, cu toate că în aceste localităţi n-au existat vreodată nici metrou, şi nici revoluţie.

„Hai să ne facem şi noi revoluţionari!"

Cu toată această infrastructură în spate, Asociaţia „Metrou" a început să producă revoluţionari pe bandă rulantă. Dacă la început s-a mulţumit cu certificatele de „participanţi" eliberate de comisia condusă de celebrul Bebe Ivanovici, din 1996 a început să obţină certificate de „luptători remarcaţi", aducătoare de nenumărate avantaje garantate prin lege. Conform propriilor afirmaţii făcute în faţa reporterilor „Adevărul", George Costin a depus, prin asociaţia sa, un număr de peste 7.000 de dosare la comisia formată în toamna anului 1996 şi a reuşit să obţină nu mai puţin de 5.200 de certificate de revoluţionar! Astfel, din cei 17.000 de revoluţionari „fabricaţi" în perioada 1996-1999 şi publicaţi în Monitorul Oficial, peste o treime proveneau de la Asociaţia „Metrou", condusă de George Costin. S-a ajuns astfel la situaţia incredibilă ca organizaţia să aibă mai mulţi revoluţionari decât au împreună oraşele Timişoara, Cluj-Napoca şi Sibiu, unde înainte de 22 decembrie s-au dus lupte grele cu forţele de represiune ale regimului ceauşist.

Despre felul în care opera cu atâta eficienţă Asociaţia „Metrou" s-au scris în presa anilor '90 mai multe articole în „Adevărul" şi „Jurnalul Naţional". Palade Vecman, muncitor la IMGB şi membru al asociaţiei conduse de Costin, s-a autodenunţat în presă: „Prin '94 a venit un coleg de secţie şi ne-a spus: «Hai să ne facem şi noi revoluţionari, că se poate». Ni s-a spus că pentru asta trebuie să fim şi noi atenţi cu preşedintele asociaţiei, care era George Costin, fost şef al gărzilor patriotice la IMGB. Prietenul ăsta al meu a adus un formular tip, cu «subsemnatul, puncte, puncte...». Trebuia să-ţi completezi datele, era, de fapt, un memoriu. Începea cu participarea la mitingul din 21 decembrie, după care scria cum am apărat uzina, cum am primit armament, muniţie...pe dracu! Noi n-am primit nimic. Mai mult decât atât, eu am stat acasă şi am văzut revoluţia la televizor".

Cam în acest profil se încadrează cei 5.200 de revoluţionari produşi de Asociaţia „Metrou", mulţi dintre ei fiind foşti componenţi ai Gărzilor Patriotice. Acest lucru este cu atât mai scandalos cu cât Gărzile erau pregătite ca forţă de represiune înainte de 22 decembrie, iar după fuga lui Ceauşescu au luat arme şi au ieşit pe străzi la vânătoare de terorişti. În multe oraşe ale ţării, Gărzile Patriotice au tras fără nicio logică şi au provocat moartea a zeci de oameni nevinovaţi. Drept răsplată, îi gratulăm de ani buni cu indemnizaţii lunare care depăşesc 20 de milioane de lei vechi!

"Ei mi-au dat procuri prin care eram împuternicit să fac orice în numele lor, puteam să le iau toţi banii.''
George Costin secretar de stat

„Nici nu ştiu ce am semnat, că au zis «repede, repede»"

Imperiul construit de George Costin în jurul Asociaţiei „Decembrie 1989 - Metrou" a devenit şi mai profitabil începând cu anul 2004, când s-a promulgat o nouă lege a recunoştinţei faţă de revoluţionari, care introducea indemnizaţia lunară şi pentru „luptătorii remarcaţi", adică marea masă a revoluţionarilor. Noua lege (341/2004) prevedea şi o preschimbare a vechilor certificate de revoluţionar, proces a cărui durată varia de la o persoană la alta. De aceea, fiecare revoluţionar căruia i s-a preschimbat certificatul a primit retroactiv drepturile care i se cuveneau începând din 2004.

În tot acest context, George Costin le-a comunicat membrilor din asociaţia sa că nu le poate preschimba certificatele întrucât conducerea de la acea vreme a SSPR se opune şi va trebui să înainteze acţiune în instanţă. În acest fel i-a convins să semneze nişte convenţii prin care aceştia se obligau să cedeze către Asociaţia „Metrou" un procent din suma totală încasată retroactiv după preschimbare, ca o acoperire a cheltuielilor juridice. „Ne-a pus pe toţi să semnăm o convenţie, a zis că a pus trei firme de avocatură şi că fără firmele astea nu luăm certificatul.

Stanciu Eremia, unul dintre „revoluţionarii“ păcăliţi

Ne spuneau tot felul de minciuni, că se luptă pentru noi, să ne apere drepturile. Contractul prevedea ca 12% din suma retroactivă să dăm pentru firma de avocatură şi 5% pentru asociaţia lui. Şi firma de avocatură era tot în mână cu ei. Bandiţi! A trebuit să dau 190 de milioane de lei vechi. Am vorbit la telefon cu Costin şi mi-a spus să-i dau banii lui Bolocan, preşedintele filialei de la Buzău. Am plătit, dar mi-a dat o chitanţă fără ştampilă, fără nimic", ne-a dezvăluit buzoianul Stanciu Eremia, membru al Asociaţiei „Metrou".

George Costin recunoaşte cu seninătate existenţa acestor contracte: „Am făcut adunări în cadrul asociaţiei şi le-am spus: «Bă, băieţi, situaţia arde. Instituţiile abilitate nu fac ce trebuie. Ce preferaţi? Sunteţi de acord să deschid acţiune juridică în numele vostru şi să-i obligăm să vă dea certificatele? Asta înseamnă costuri». Pe de o parte este asociaţia unde numai costurile cu întreţinerea se ridică la peste 100 de milioane de lei vechi pe lună, iar pe de altă parte - costurile cu reprezentarea. Au fost de acord şi am ajuns la acea variantă de contract. Cei care încasează indemnizaţia retroactiv să plătească un procent, cei care nu încasează indemnizaţie pe anii din urmă să plătească o sumă fixă".

„Lupul, paznic la oi"

Cei care au refuzat să plătească primesc lună de lună notificări prin care sunt ameninţaţi că vor fi daţi în judecată dacă nu-şi vor îndeplini „obligaţiile". Constantin Bucur, revoluţionar care a obţinut certificatul prin Asociaţia „Metrou", susţine că a fost păcălit să semneze convenţia respectivă: „Da, e adevărat că ne-au cerut bani ca să ne preschimbe certificatele. Că să plătim nişte avocaţi, să plătim nu ştiu ce. Deocamdată n-am mers să dau banii, dar îmi tot trimit plicuri acasă să dau 19.000 de lei. Mă somează că am semnat nişte contracte, că ei au zis «semnează aici ca să-ţi dau certificatul», dar era altceva. Şi pe ăia care n-au vrut, i-au şantajat: «Dacă nu semnezi, nu-ţi dau certificatul». Şi unde să mă duc să reclam asta? La SSPR, unde şef e Costin, care el mi-a trimis plicurile acasă să dau banii? Nu vedeţi că a ajuns lupul paznic la oi?".

Ştiind că în realitate nu s-au remarcat cu nimic la Revoluţie şi că n-ar merita avantajele materiale aduse de legea recunoştinţei, mulţi dintre revoluţionari au semnat „ca primarul", bucuroşi că-i rezolvă şi pe ei cineva. În această situaţie se află şi Dănuţ Giurea, alt revoluţionar din Asociaţia condusă de George Costin: „Când m-am dus să iau certificatul, eram vreo 13 inşi, ne-au zis: «Voi, ăştia care luaţi certificatele, semnaţi astea repede şi le completăm noi». Zece-cinşpe file. Am scris pe prima pagină numele şi restul am semnat. Nici nu ştiu ce am semnat, că au zis «repede, repede». Şi acum îmi vin plicuri acasă să le dau bani".

"Şi pe ăia care n-au vrut, i-au şantajat: «Dacă nu semnezi, nu-ţi dau certificatul».''
Constantin Bucur revoluţionar

Tupeul unui secretar de stat: „Puteam să le iau toţi banii"

I-am pus în faţă lui George Costin toate aceste declaraţii, notificările prin care îi somează pe revoluţionari să dea banii şi chitanţele care arată bani plătiţi către asociaţia sa. Reacţia lui a fost uluitoare pentru un om care e membru în Guvernul României şi care nu vede nimic anormal în a-ţi umfla conturile cu bani publici, dacă ştii să te acoperi legal. „Acele contracte există şi sunt legale. Toţi banii pe care i-am luat sunt înregistraţi, totul e în contabilitate. Asociaţia «Metrou» a luat banii pentru că a făcut toate demersurile în locul celor care au obţinut certificate. Lăsaţi-mă cu vorbele pe care le spun toţi papagalii! Au fost peste 5.000 de procese. Ei nici nu s-au prezentat la tribunal, noi am făcut totul. Toată această măgărie m-a convins că nu e bine să-i faci bine omului. Ei mi-au dat procuri prin care eram împuternicit să fac orice în numele lor, puteam să le iau toţi banii", ne-a declarat, sfidător, secretarul de stat George Costin.

Acesta susţine că din banii încasaţi de la revoluţionari a plătit firmele de avocatură care s-au ocupat de procesele prin care SSPR-ul era atacat în instanţă în numele fiecărui revoluţionar, iar restul de bani au rămas în conturile asociaţiei pentru „diverse cheltuieli de întreţinere". Costin mai spune că doar 1.700 dintre membrii săi au plătit până acum contravaloarea contractelor de reprezentare, însă şi aşa sumele sunt uriaşe. Dacă înmulţim cei 1.700 de plătitori cu cei aproximativ 19.000 de lei pe care i-a plătit fiecare rezultă că în conturile Asociaţiei „Metrou" au intrat peste 7,5 milioane de euro!

În final, l-am întrebat pe George Costin dacă, dincolo de acoperirea legală pe care o invocă, se consideră vinovat măcar din punct de vedere moral. „Moral? Moral în ce sens? Era moral să cheltuiesc eu bani ca să le dea lor certificatele? Să se ducă să se plângă unde vor. Eu am făcut totul în cadru legal", a încheiat secretarul de stat.

Click pe poză pentru a mări

Aşa arată notificările prin care George Costin îi somează pe revoluţionari să plătească procentul din banii încasaţi retroactiv de la bugetul de stat





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce va place?Ce nu va place?