miercuri, 13 iulie 2011

Nu mai beţi 2 litri de apă pe zi! Vezi de ce excesul de apă dăunează sănătăţii şi cât trebuie să bei zilnic

Beneficiile apei, un mit distrus? (Foto: Shutterstock)


Se spune că apa ne ajută să combatem problemele cu rinichii, să pierdem din greutate şi să ne îmbunătăţim capacitatea de concentrare. Dacă până acum posturile tv şi medicii trâmbiţau că e obligatoriu să bei cel puţin doi litri de apă pe zi, experţii avertizează că acest lucru nu este indicat şi că ar putea fi chiar dăunător.

Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS), împreună cu doctori şi nutriţionişti, au sfătuit până acum populaţia să consume opt pahare cu apă zilnic. Un raport elaborat de un doctor de medicină generală descrie pericolul deshidratării ca fiind „un mit" şi afirmă că nu există dovezi cum că apa ajută la prevenirea unor probleme de sănătate, relatează cotidianul Daily Mail, în format electronic.

Margaret McCartney, cea care a scris raportul, a comentat că sfaturile privind cantitatea mare de apă care ar trebui băută zilnic sunt „nu doar o prostie, ci chiar de o prostie crasă". Ea mai adaugă faptul că beneficiile lichidului sunt adesea exagerate de „organizaţii cu interese bine întemeiate", cum ar fi companiile care produc apă îmbuteliată.

Potrivit autoarei raportului, există dovezi care susţin că băutul apei atunci când nu ne este sete scade capacitatea de concentrare în loc să o îmbunătăţească.

De asemenea, consumul apei în cantităţi mari poate duce la tulburarea somnului, deoarece oamenii tind să se trezească noaptea pentru a merge la toaletă, iar alte studii au arătat că un aport mare de apă ar putea chiar dăuna rinichilor.

Un alt medic citat în raport a adăugat că nu există dovezi care să susţină faptul că apa îi ajută pe oameni să piardă kilograme în plus tăindu-le pofta de mâncare.

Cu toate acestea, au fost atribuite şi beneficii obiceiului de a bea opt pahare cu apă în fiecare zi. Printre acestea se numără prevenirea durerilor de cap, prevenirea infecţiilor renale şi urinare, îmbunătăţirea condiţiei unghiilor şi hidratarea pielii.

Cu alte cuvinte, un consum moderat de apă este cel mai recomandat, în condiţiile în care „ce-i prea mult strică" şi un aport scăzut de lichide, în special pe timp de vară, ar putea duce la o deshidratare severă.

Studiul spune că un litru de apă este prea puţin, în timp ce doi litri de apă este prea mult. Cercetătorii recomandă o cantitate de maxim un litru şi jumătate de apă pe zi.

Un comentariu:

  1. Depinde mult de temperatura ambiantă, de masa corporală, de vîrstă, de numărul de glande sudoripare, de cît de pronunţată e tendinţa de coagulare a sîngelui, de volumul de efort fizic...
    Cel mai bine e să bem apă atunci cînd ne e sete.

    E drept, există şi pericolul decesului din cauza excesului de apă îngurgitată voluntar. Însă situaţiile sunt extrem de rare. În special alergătorii de maraton au tendinţa să bea mai multă decît le trebuie, pentru a pierde mai puţin timp cu rehidratarea pe parcurs. Şocul hipoelectrolitic (hiperhidric) este unul din multele accidente ce au loc în lumea sportului. De unde se vede că sportul nu e bun pentru sănătate.

    RăspundețiȘtergere

Ce va place?Ce nu va place?