vineri, 22 iulie 2011

Se-ntampla si-n Norvegia!

Morţi şi răniţi la Oslo, în atentatele cu bombă de lângă sediul guvernului norvegian

Două explozii puternice au avut loc astăzi lângă sediul guvernului norvegian, din Oslo, cel puţin două persoane pierzându-şi viaţa şi alte 15 fiind rănite, informează Reuters. Presa locală a transmis că premierul Jens Stoltenberg nu se numără printre răniţi, el nefiind în clărire în momentul deflagraţilor. Norvegia a fost, în repetate rânduri, ţinta ameninţărilor teroriste din cauza implicării sale militare în Afganistan.

Morţi şi răniţi la Oslo, în exploziile de lângă sediul guvernului norvegian

Sursa: REUTERS

UPDATE 19.30: Poliţia norvegiană le-a cerut locuitorilor din Oslo să evite zonele aglomerate şi, dacă sunt în oraş, să se îndrepte spre cartierele în care stau şi să rămână acasă.

UPDATE 19.25: Şeful guvernului de la Oslo a spus că toţi miniştrii norvegieni par să fie în siguranţă. El a mai precizat că, la recomandarea poliţiei, nu poate dezvălui locul unde se află.

UPDATE 19.15: Situaţia „este gravă”, chiar dacă autorităţile sunt bine pregătite, a declarat premierul Jens Stoltenberg, care a intervenit telefonic la postul TV2 Nyhetskanalen.

Anul trecut, trei persoane suspectate că ar plănui atacuri teroriste au fost arestate la Oslo. Acestea făceau parte din al-Qaida şi se aflau sub monitorizarea autorităţilor norvegiene de aproximativ un an.

„Cu siguranţă nu este vorba de grupări teroriste norvegiene, deşi, din când în când, au fost arestate persoane care aveau legături cu al-Qaida”, a spus analistul David Lea, de la Control Risks, întrebat cine s-ar putea afla în spatele atentatelor de azi.

Din primele informații se pare că una dintre explozii s-a produs într-o clădire aparținând unui ziar central. Birourile din centrul capitalei Oslo au fost evacuate, iar mai multe drumuri din centru au fost închise.

„Am văzut cum ferestrele clădirii VG (unde se află cel mai mare tabloid norvegian, n.r.) şi ale sediului guvernului s-au spart. Mai mulţi oameni zac în sânge pe străzi”, a declarat un jurnalist de la postul public de radio NRK prezent la faţa locului.

„Este sticlă peste tot. Este haos total. Ferestrele tuturor imobilelor din jur au fost distruse”, a adăugat jurnalistul de la NRK, Ingunn Andersen, care a spus că la început a crezut că este vorba de un cutremur.

Ce grupări ameninţă Europa

Potrivit Reuters, pe lista organizaţiilor teroriste care au comis atentate în Europa sau au avut legătură cu acestea se numără al-Qaida, Mişcarea Islamistă din Uzbekistan şi grupările Lashkar-e-Taiba (din Pakistan) , Al Shabaab (din Somalia) şi AQIM (din Algeria).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce va place?Ce nu va place?