sâmbătă, 16 iulie 2011

Putin, blocat de Havel! Daca vrei cu adevarat, se poate!

Vladimir Putin nu va mai primi premiul Quadriga, dupa ce Vaclav Havel a avertizat ca renunta la trofeul primit in 2009


Organizatorii premiului Quadriga din Germania au anuntat sambata ca renunta sa mai acorde premiul in acest an, in urma unei avalanse de proteste declansate de anuntarea numelui celui care ar fi urmat sa fie laureatul din 2011: premierul rus Vladimir Putin, relateaza AFP.

Organizatorii au invocat "criticile masive din presa si din lumea politica", exprimandu-si totodata "regretul profund la vestea ca Vaclav Havel doreste sa inapoieze premiul sau primit in 2009", in semn de protest fata de distinctia promisa lui Putin.

"Quadriga isi cere scuze de la persoanele implicate" si "se vede nevoita, cu mare regret, sa renunte la acordarea premiului (...) avand in vedere presiunea care creste din ce in ce mai insuportabil si pericolul unei escaladari suplimentare", precizeaza organizatia, intr-un comunicat.

Premiul Quadriga, numele grupului statuar care impodobeste Poarta Brandeburg din Berlin, recompenseaza, din 2003 "modele exemplare de spirite limpezi si de efort pentru binele public".

Anuntul acordarii acestui premiu lui Vladimir Putin a starnit o apriga dezbatere, numeroase personalitati afirmand ca in acest fel sunt discreditati laureatii precedenti si, in plus, sunt ridiculizati militantii pentru drepturile omului din Rusia, avand in vedere bilantul controversat al fostului agent KGB in domeniu.

Organizatorul privat Werkstatt Deutschland, care decerneaza aceste premii, tine o reuniune de criza sambata, dupa ce artistul danez Olafur Eliasson si-a inapoiat deja premiul, primit in 2010, in semn de protest, iar mai multi membri ai comitetului director al organizatiei au demisionat din aceleasi motive.

Un comentariu:

  1. dar cum sa faca asa ceva?! socant! daca nu le mai da rusia gaze ieftine?! intelectualii astia nu inteleg deloc politica

    RăspundețiȘtergere

Ce va place?Ce nu va place?