miercuri, 13 iulie 2011

Cristian Rizea, tot mai aproape de catuse



Deputatul PSD Cristian Rizea, senatorul PSD Dan Şova şi apropiaţi ai acestora au „plimbat“ între ei un apartament, doar în acte, la preţuri aiuritoare. Locuinţa deputatului PSD Cristian Rizea a fost obiectul unor tranzacţii imobiliare suspecte, în urma cărora doi dintre protagonişti au suferit pierderi greu de explicat.

Prietenia dintre senatorul-avocat Dan Şova (38 de ani) şi colegul său de partid, Cristian Rizea (42 de ani), este de notorietate, iar afacerile dintre ei nu se rezumă doar la contractele încheiate cu Agenţia pentru Tineret, în perioada 2004-2005, de casa de avocatură a senatorului. Din 2006 până în 2009, Cristian Rizea şi apropiaţii săi, printre care şi Dan Şova, au derulat o serie de tranzacţii imobiliare suspecte, în valoare totală de peste 1.000.000 de euro.

Obiectul acestor tranzacţii este un apartament, situat într-un complex rezidenţial din sectorul 6 al Capitalei, locuit din 2004 şi până acum de deputatul PSD şi de soţia acestuia, Josette Rizea. Iar potrivit documentelor de vânzare-cumpărare, marii perdanţi ai acestor tranzacţii ar fi Dan Şova, care ,,a donat" familiei Rizea 150.000 de euro, şi Lucian Colţea, unchiul controversatului afacerist Adrian Tărău, care a rămas fără 250.000 de euro după implicarea în aceeaşi serie de tranzacţii imobiliare.


Dan Şova refuză să răspundă oricărei solicitări făcute de „Adevărul" pentru formularea unui punct de vedere în legătură cu aceste tranzacţii. Nici prietenul său, deputatul Cristian Rizea, nu are explicaţii pentru aceste afaceri. Aflat în Italia, la Florenţa, în calitate de preşedinte al PSD Diaspora, Rizea s-a limitat la câteva cuvinte: „Nu comentez nimic. Scrieţi ce vreţi!". La rândul ei, soacra neoficială a lui Cristian Rizea, Jana Sterian, s-a eschivat: „Pot să cumpăr case de la cine vreau. Nu ştiu dacă Cristian Rizea mai locuieşte acolo. Lăsaţi-mă în pace, v-am spus că nu pot vorbi".

Preţul de pornire: 98.000 de euro

În martie 2004, Josette Rizea, soţia deputatului Cristian Rizea, a cumpărat de la antreprenorul Arcom SA un apartament de 152 de metri pătraţi într-un ansambu rezidenţial aflat în construcţie, pe Calea Plevnei nr. 141, din sectorul 6 al Capitalei. Potrivit contractului de vânzare-cumpărare, preţul plătit la acea dată de soţia deputatului a fost de 140.000 de dolari - adică, aproximativ 98.000 de euro. Doi ani mai târziu, la 20 martie 2006, cuplul Josette-Cristian Rizea îi vinde apartamentul, la un preţ aproape dublu - 186.000 de euro - Janei Sterian, prezentată în cercul de apropiaţi al familiei Rizea drept „mama adoptivă" a Josettei Rizea.

Apartament ,,plimbat" de la Rizea la Şova şi retur

După nici patru luni de la achiziţia apartamentului din Calea Plevnei, la 7 iulie 2006, Jana Sterian îi vinde locuinţa actualului senator Dan Şova. Preţul plătit de Şova, potrivit contractului de vânzare-cumpărare, a fost de 400.000 de euro. Din această sumă, 238.000 de euro reprezenta valoarea unui ,,credit de consum", cu data scadentă 2022, contractat de actualul senator. Şova a plătit 400.000 de euro. Potrivit primei declaraţii de avere depusă în calitate de senator, Şova menţiona că valoarea de impozitare a apartamentului era de 200.000 de euro.

Şirul tranzacţiilor nu se opreşte aici. În decembrie 2009, senatorul Dan Şova ,,trimite" acelaşi apartament înapoi la familia Rizea. Îl vinde lui Bogdan Rizea, fratele deputatului Cristian Rizea, în schimbul a 255.000 de euro. Senatorul pierde practic din această tranzacţie aproape 150.000 de euro, iar locuinţa revine, aparent, la familia de unde please.

Aparent pentru că, în tot acest interval, aceasta a fost locuită de cuplul Josette şi Cristian Rizea, care şi acum stau tot acolo. În februarie 2011, Bogdan Rizea îi vinde înapoi apartamentul Janei Sterian, cu doar 75.900 de euro. Aparent, fratele deputatului ar fi pierdut 180.000 de euro. Lucrurile nu stau însă deloc aşa, pentru că între timp s-a mai petrecut o tranzacţie ciudată.

Unchiul lui TĂrău, pagubă de 250.000 de euro

În aprilie 2010, la doar o săptămână după ce devine proprietar cu drepturi depline şi înscrie în Cartea Funciară aparatamentul din Calea Plevnei pe numele lui, Bogdan Rizea îşi mandatează fratele, pe deputatul Cristian Rizea, să vândă casa. Aşa se face că deputatul, care găsise deja cumpărători, se prezintă în faţa notarului, încheie un antecontract de vânzare-cumpărare şi primeşte pe loc 250.000 de euro. Cumpărătorii sunt Aurica şi Lucian Colţea, nimeni alţii decât mătuşa şi unchiul controversatului om de afaceri orădean Adrian Tărău. Aceştia nu mai semnează şi contractul de vânzare-cumpărare al apartamentului până la termenul-limită prevăzut în antecontract, 15 iulie 2010, aşa că au pierdut cei 250.000 de euro.

Pastorul Lucian Colţea, stabilit de mai mulţi ani în Chicago (SUA), are la rându-i afaceri imobiliare, derulate încă de la începutul anilor 2000, împreună cu nepotul său, Adrian Tărău, refugiat în SUA în timp ce era anchetat în România, pentru complicitate la contrabandă şi evaziune fiscală. În plus, Lucian Colţea nu este străin de PSD. În vara lui 2004, acesta a cumpărat, cu 220.000 de dolari, drepturile litigioase pentru o impunătoare clădire din Piaţa Amzei, transformată în sediu al PSD Sector 1.

,,Soacra" lui Rizea, căutată de Fisc

Jana Sterian este vizată acum de un control al Fiscului, deoarece a derulat, la rându-i, mai multe tranzacţii imobiliare ciudate atât cu soţii Rizea, cât şi cu mama lui Cristian Rizea, Maria Rizea. Este asociată într-o firmă cu fostul şofer al lui Cristian Rizea, Ion Găzaru, implicat şi el în ,,afacerile" deputatului în cazul căruia inspectorii de integritate au cerut confiscarea a 300.000 de euro din averea pe care nu o poate justifica.

250 de mii de euro este suma de bani pierdută de Lucian Colţea.


Autor: Raluca Dan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce va place?Ce nu va place?